Misshandeln filmades och här, i en stillbild ur filmen, syns hur en av de åtalade sparkar misshandelsoffret. Foto: Bild ur förundersökningen

Rättegång i uppmärksammat mål

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen inleddes rättegången i det uppmärksammade misshandelsmålet i Kil, som filmades och fick stor spridning på internet.

Säkerheten vid tingsrätten var förhöjd med flera poliser på plats, när rättegången i det uppmärksammade misshandelsmålet inleddes på tisdagen

Två 16-åringar står åtalade.  Enligt åtalet ska de tillsammans eller i samförstånd ha slagit och sparkat en annan ung man vid Sannerudsskolan i Kil. En av 16-åringarna åtalas också för att ha hotat målsäganden.

Händelsen filmades. Filmen fick sedan stor spridning på internet, och väckte starka känslor i sociala medier.

Rättegången som inleddes i dag hålls bakom lyckta dörrar Foto: SVT

Under inledningen av rättegången erkände den ene av de åtalade att han utdelat ett slag med öppen hand. Enligt hans advokat Bertil Moreau handlar det dock inte om någon misshandel.

– Enligt min huvudman är det att betrakta som ett ofredande som knappast orsakat någon smärta.

Den andre 16-åringen nekade helt till anklagelserna om misshandel och olaga hot.

– Våldet från hans sida är att betrakta som nödvärn, sa hans advokat Lennart Lefverström som svar på åklagarens yrkanden.

Med hänsyn till de inblandades låga ålder beslutade rätten därefter att förhandlingarna ska hållas bakom stängda dörrar och åhörare och journalister fick lämna salen.

Rättegången hålls bakom lyckta dörrar. Foto: SVT

Rättegången beräknas avslutas under onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.