Foto: TT

Rätten att överklaga vargjakten tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Det blir återigen möjligt att överklaga vargjakten i domstol. I en dom idag slår Högsta förvaltningsdomstolen fast att jaktförordningens förbud mot att överklaga jaktbesluten i domstol strider mot EU-rätten.

Enligt domstolen ställer EU:s  livsmiljödirektiv ”klara, detaljerade och ovillkorliga krav på medlemsstaternas lagstiftning när det gäller att skydda hotade arter som t.ex. vargen”.

Domstolen skriver i ett pressmeddelande.

”Högsta förvaltningsdomstolen anser att EU-domstolens praxis också innebär följande. Miljöorganisationer kan som företrädare för allmänna intressen göra gällande rättigheter som baseras på livsmiljödirektivet. Det krävs ett effektivt domstolsskydd av sådana rättigheter. Om direktivet ska kunna ges en ändamålsenlig verkan fordras att nationella domstolar kan pröva om nationella regler håller sig inom de gränser som direktivet anger.”

För två år sedan tog den förra regeringen bort möjligheten att överklaga jaktbesluten i domstol.

I samband med fjolårets jakt överklagade flera miljöorganisationer ändå till förvaltningsrätten i Karlstad, som först gav dem rätt och stoppade jakten. En vecka senare kunde den ändå komma igång, efter ett beslut i Kammarrätten.

Ärendet överklagades ännu en gång, och nu har alltså Högsta förvaltningsdomstolen kommit med sin dom.

Naturskyddsföreningen: ”Nu överklagar vi”

– Det här är en seger för demokratin, säger Johanna Sandahl, ordförande i Svenska Naturskyddsföreningen. För oss är det en stor lättnad att vi har återfått rätten att dra en storskalig jakt efter en hotad djurart inför domstol.

Naturskyddsföreningen kommer nu att överklaga den jakt på 46 vargar som ska starta den andra januari, och begära att den stoppas i väntan på att domstolsprövningen är klar.

– Det är en grundbult i en rättsstat att kunna få sin sak prövad i domstol. Förra året kunde vi inte överklaga, och det fick till följd att en tiondel av den svenska vargstammen sköts, säger Johanna Sandahl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargjakten

Mer i ämnet