Recept – Gör Annas godis själv

Uppdaterad
Publicerad

Gräddkola:

5 dl vispgrädde 40% fett

250 gram socker

125 gram flytande glykos

Ta fram en kastrull. Häll i grädde, socker och glykos. Sätt plattan på högsta värme. När det börjar koka sänk värmen. Kolamassan ska småkoka tills kolan får en gyllene och trögflytande konsistens, vilket tar ungefär en timme. Rör om med jämna mellanrum och flest gånger emot slutet. Kolan ska släppa kastrullens botten när den är klar. För att veta om kolan har kokat länge nog kan du göra ett kulprov.

(Kulprovet är ett sätt att kontrollera om kolan har kokat länge nog. Tag ett glas med kallt vatten och droppa några droppar av den kokande kolamassan i glaset. När kolan stelnar och går att forma till en kula är den klar. Är smeten för lös så ska kolan koka längre).

När kolamassan är klar häller du den i en form med höga kanter. Gärna ca 24x34 cm då blir kolan lagom hög. Lägg ett bakplåtspapper i formen och häll över kolan. Låt kolan svalna i rumstemperatur och skär sedan lagom stora bitar.

Klipp till cellofanbitar och slå in kolorna.

Polkabräck

100 gram mörk choklad

100 gram vit choklad

Polkagrisar

Smält chokladen i micron eller över vattenbad. Ta fram ett bakplåtspapper och bred ut den mörka chokladen. Låt den stelna. Under tiden lägg några polkagrisar i en mortel och krossa dem till lagom bitar.

Bred därefter över den vita chokladen över den mörka. Här får du vara aningen snabb för att den vita varma chokladen inte ska smälta den mörka. Strö över de krossade polkagrisarna. Låt stelna i rumstemperatur.

Supergod mintchokladkaka

Till en kaka:

150 gram smör

2 ägg

3 dl strösocker

1 dl siktad kakao

2 dl siktat vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

100 g choklad med mintsmak

Ganache:

2 dl vispgrädde

200 gram hackad mörk choklad

1 tsk honung

25 gram rumstempererat smör

Så här gör man: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Blanda i socker och ägg. Rör om. Sikta kakao, vetemjöl och vaniljsocker ner i äggblandningen. Blanda ordentligt. Ta fram en form och lägg i ett smörpapper och smörj smörpappret.

Häll i hälften av smeten i formen och bred ut. Strö över 50 gram hackad mintchoklad. (Anna använde Marabou Premium Mint 70% Cacao Mint.) Häll över resten av chokladsmeten och strö resterande 50 gram hackad mintchoklad över. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt kakan svalna.

Häll grädden och honung till ganachen i en gryta och låt det koka upp. Ta av grytan och blanda i den hackade chokladen. Rör tills det blivit en jämn smet. Lägg till sist ner smöret och blanda tills ganachen blir jämn och blank.

Låt svalna. Lägg sedan ganachen i en spritspåse med tyll och spritsa små toppar på kakan. Inte större än att man kan skära 2 kvadratcentimeterstora bitar av kakan som är mycket god men mäktig. Garnera kakan med strössel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.