Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jobba hemifrån, isolera sig, hålla avstånd. Hur påverkar coronakrisen dig i din vardag? I klippet ovan berättar redaktionschef Tomas Skoglund hur SVT Nyheter Värmland mer om hur vi vill skildra värmlänningarnas liv under krisen. Foto: Öyvind Lund/SVT

Redaktionschefen: ”Ett framtida kollektivt minne”

Uppdaterad
Publicerad
KRÖNIKA · I projektet ”En ovanlig vardag” kommer vi på SVT Nyheter Värmland med hjälp av frilansfotografen Öyvind Lund att dokumentera hur värmlänningarnas vardag. Men vi behöver din hjälp.

Tomas Skoglund

Redaktionschef och ansvarig utgivare

Vilken konstig tid det är just nu. Ena stunden känns det mesta som vanligt. Vi har fått sommartid och kvällarna blir allt ljusare. Blåsipporna börjar titta fram i södersluttningarna. Jag har jackan på mig på väg till jobbet, men kan ta av den på vägen hem.

Nästa stund påminns jag om vad vi är mitt uppe i.

Det är olagligt att ordna sammankomster där fler än 50 träffas. Nästan ingen reser någonstans. Sjukvården förbereder sig på katastrofläge. Människor över 70 sitter isolerade i sina hem.

Sådant som hade känts helt orimligt för bara några veckor sedan börjar kännas nästan normalt nu.

Självklart kommer det här att vara en tid som vi kommer att minnas under resten av våra liv. Något vi kommer att tänka tillbaka på som en av de riktigt stora, omvälvande händelserna i vår tid.

Vi vill spegla samtiden

Mitt jobb som journalist har nog aldrig heller känts så viktigt som nu. På redaktionen jobbar vi stenhårt för att spegla, belysa och informera om den pågående situationen. Intresset för det vi gör är enormt stort. Så många besökare som vi har på vår sajt och i vår app har vi aldrig haft tidigare.

Mitt i alla nyhetshändelser och bland alla presskonferenser har vi också ett uppdrag att berätta om hur livet påverkas för människor runt om i länet. Hur påverkar coronasmittan vardagen för oss som bor i Värmland? Hur yttrar sig oron för att man ska bli smittad själv, eller att anhöriga ska bli det? Hur löser värmlänningarna de nya problem som dyker upp i vardagen? Vilka ljusglimtar finns det att berätta om?

För att kunna visa allt detta på ett bra sätt, och för att kunna dokumentera den här perioden som ett framtida, kollektivt minne startar vi projektet ”En ovanlig vardag i Värmland”.

Behöver din hjälp

Våra reportrar kommer att göra allt de kan för att bevaka den ovanliga vardagen, och vi har tagit hjälp av frilansfotografen Öyvind Lund som kommer att spegla vardagslivet i Värmland med sin kamera.

Men framför allt behöver vi din hjälp att dokumentera den här tiden. Dela med dig till oss med dina berättelser, bilder och filmer. Hur påverkas din vardag av coronasmittan? Hur ser ditt liv ut just nu?

Dina bilder och berättelser kommer att bli värdefulla!

Tack för din hjälp!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.

En ovanlig vardag - Värmland

Mer i ämnet