Foto: SVT

Regeringen positiv till höghastighetsbanan Oslo-Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen presenterade på onsdagen Stockholm-Oslo som ett prioriterat stråk.

– För oss är det ett oerhört viktigt besked. Inte bara att regeringen markerar Oslo-Stockholms betydelse utan också att man därmed skapar förutsättningar till att söka EU-stöd i det fortsatta arbetet med att planera och bygga järnvägen, säger Jonas Karlsson, VD på Oslo-Stockholm 2.55 i ett pressmeddelande.

Just nu genomför EU-kommissionen en revidering av de så kallade stomnätskorridorerna.

Då regeringen tycker det är viktigt att hela Sverige ges goda förutsättningar att utvecklas och växa kommer regeringen i sitt förslag till EU-kommisionen föreslå att den befintliga stomnätskorridoren ”Skandinavien-Medelhavet” förlängs.

Ny tågsträcka Oslo-Stockholm

Idag stäcker den sig bara till Stockholm men man vill nu att den ska förlängas till Oslo via Örebro samt hela vägen upp till Haparanda vid den svensk-finska gränsen.

Kämpat i många år

Bolaget Oslo-Stockholm 2.55 har kämpat för att lyfta betydelsen av det här stråket i många år och få till en utbyggnad av ett höghastighetståg mellan huvudstäderna.

– Jag är oerhört glad över dagens besked. Lika mycket av erkännandet som av de möjligheter som det ger, med regeringens besked idag tar arbetet med att förverkliga en bättre järnväg mellan Oslo och Stockholm via Örebro ett viktigt steg framåt, säger Jonas Karlsson.

Om förslaget går igenom kan man söka ekonomiskt stöd från EU.

Fakta

Oslo-Stockholm 2.55 AB är ett bolag som ägs av Karlstad kommun, Region Värmland, Region Västmanland, Region Örebro län, Västerås stad och Örebro kommun. Bolaget har till syfte att påskynda utbyggnaden av bättre tågtrafik mellan Oslo och Stockholm och på delsträckorna där emellan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny tågsträcka Oslo-Stockholm

Mer i ämnet