Vilseledande desinformation om pandemin är ett exempel på hot mot Sveriges säkerhet, menar Daniel Bäckström (C). Foto: TT

Myndigheten för psykologiskt försvar får sitt säte i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

En ny myndighet – Myndigheten för psykologiskt försvar – ska få sitt säte i Karlstad. Myndigheten ska jobba för att identifiera och möta desinformation och vilseledande ryktesspridning, som kan utgöra ett hot mot Sveriges demokrati. Det meddelade regeringskansliet på torsdagen.

Den nya myndigheten ska vara igång redan den 1 januari 2022, enligt riksdagsledamoten Daniel Bäckström (C).

Den värmländske riksdagsledamoten Daniel Bäckström (C) Foto: SVT

– I dag tar man beslut om att tillsätta en särskild utredare som ska förbereda och genomföra bildandet av myndigheten, säger Daniel Bäckström till SVT.

Förstärkning av totalförsvaret

Myndigheten ska finnas nära både MSB i Karlstad, men även i Solna för att vara nära Säpo. Myndigheten ska leda, samordna och utveckla olika myndigheter och aktörer inom Sveriges psykologiska försvar och lämna stöd till sådan verksamhet.

– Myndigheten innebär en förstärkning av totalförsvaret inför valet 2022, säger Daniel Bäckström.

Varför är myndigheten viktig anser du?

– Den är viktigt för att skydda och värna vårt öppna och demokratiska samhälle. Med tanke på det säkerhetspolitiska läget har försämrats senaste åren. Ett exempel är att det sprids vilseledande information om pandemin, säger Bäckström.

Inrättandet av myndigheten är en del av januariavtalet, som är en sakpolitisk överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

50 arbetstillfällen totalt

Än är det oklart hur många arbetstillfällen den nya myndigheten kan innebära för Karlstad.

Värmländske riksdagsledamoten Pål Jonson (M) berättar att det rör sig om ett 50-tal arbetstillfällen totalt.

– Hur många av dem som hamnar i Karlstad återstår att se, säger Jonson som arbetat mycket med frågan om införandet av myndigheten.

– Det är viktigt att den kommer på plats och med tanke på att MSB, Plikt- och prövningsverket samt Försvarshögskolan finns här redan finns det goda synergieffekter, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.