• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det bjöds på blöta och leriga vägar i årets rally. Foto: Micke Fransson/TT

Region Värmland om rallyflytt: ”Skulle få konsekvenser”

Publicerad

Region Värmland har varit medvetna om att Svenska rallyt undersöker en flytt norrut en tid.
Men hoppet lever om att tävlingen stannar i Värmland.
– Det skulle få konsekvenser om rallyt försvinner, säger Lars Christensen, regional utvecklingsdirektör.

Efter den milda vintern och bristen på snö och is har Svenska rallyt hårda krav på sig från Internationella bilsportförbundet (Fia) och WRC Promoter, rättighetsinnehavare för rally-VM, att leverera ordentliga vinterrallyn i framtiden.

Svenska rallyt har därför gått ut till flera regioner och kommuner i nordligare delar av landet för att undersöka vilka kommersiella, sportsliga och besöksnäringsmässiga förutsättningar som finns i de andra regionerna för att eventuellt kunna flytta VM-tävlingen.

Stöttar med sex miljoner

Region Värmland, som stöttar rallyt med totalt sex miljoner kronor över åren 2019-2022, har känt till planerna ett tag.

– Vår förhoppning är att rallyt stannar i Värmland och vi försöker hjälpa till så gott vi kan. Men vädrets makter styr vi inte över och vi förstår att sponsorer och arrangörer kräver att det ska vara ett riktigt vinterrally, säger Lars Christensen, regional utvecklingsdirektör.

Vad skulle det innebära för Värmland om rallyt försvinner?

– Rallyt ger Värmland ett oerhört genomslag internationellt och många verksamheter tjänar mycket på att tävlingen arrangeras här. Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv är rallyt betydelsefullt. Men exakt hur det skulle påverka har vi inte hunnit gå igenom.

Hoppas rallyt stannar

Det är inte troligt att Värmland förlorar rallyt redan till 2021 men för 2022 är risken större.

– Om någon annan region kan uppfylla alla kriterier kan jag inte svara på, men det är en väldigt stor apparat. Vår förhoppning är att rallyt stannar i Värmland, men finns inte förutsättningarna tänker vi inte underminera de andra regionerna. Vi ser hellre att rallyt stannar i Sverige än försvinner helt.

Om rallyt flyttar försvinner även miljonbidragen från Region Värmland.

– Flyttas tävlingen bryts även avtalet, vi ska inte finansiera ett rally i Östersund eller Luleå, säger Lars Christensen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer