Regionbudgeten återremitterad

Uppdaterad
Publicerad

I dag skulle Landstingsfullmäktige ha beslutat om budget för den nya Regionen men av det blev intet. S och V använde sig av det så kallade minoritetsskyddet och fick budgeten återremitterad

– I den budget för 2019 som föreslagits finns en beskrivning av kommande underskott på cirka 380 miljoner kronor. Vi har informerats om att de kostnadsreduktioner som krävs avsevärt kommer att påverka tillgänglighet, kvalitet och patientsäkerhet samt arbetsmiljö, skriver Socialdemokraterna i ett pressmeddelande om beslutet att återremittera budgeten.

Socialdemokraterna ville tillsammans med Vänsterpartiet att den styrande sexklövern, M, C, L, KD, SiV och MP, skulle göra en ny och fördjupad prövning av vad som kan göras för att få balans mellan de verkliga kostnaderna för hälso- och sjukvården och de budgetmedel som avsätts. Majoriteten ansåg dock att minoriteten haft god tid på sig att påverka budgeten.

– S och V har haft gott om tid på sig att göra inspel och komma med förslag till hur budgeten ska se ut, säger Marianne Utterdahl (SiV) i en kommuniké med anledning av dagens återremiss.

Vänsterpartiet vill också utreda skattehöjningar för att lösa den ekonomiska situationen.

Den styrande sexklövern hävdar dock att budgetförslaget är väl balanserat. De föreslår att budgeten ska klubbas under ett extrainsatt Landstingsfullmäktigemöte den 26 juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer