Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du höra hur många sjuksköterskor som behöver rekryteras till Region Värmlands larmcentral. Verksamhetschefen Andreas Nordling berättar vad han tror kommer att locka sjuksköterskor till att söka. Foto: SVT

Regionen vill driva larmcentral i egen regi

Uppdaterad
Publicerad

Region Värmland vill själv styra över prioritering och dirigering av exempelvis ambulanserna i länet. Nu finns planer på att ta hem driften som idag ligger hos SOS Alarm.

Region Värmlands avtal med SOS Alarm löper ut i höst och nu finns ett politiskt beslut om att planera för att överta och driva larmcentral i egen regi med start 2024.

”Ett steg in i framtidens nära vård”

Enligt verksamhetschefen Andreas Norling vill regionen styra den prehospitala verksamheten såsom ambulanser och sjuktransporter istället för att köpa tjänsten av SOS Alarm.

– Vi gör bedömningen att det är den egna personalen som är bäst rustad att leda sjukvårdens arbete, säger han. Vi  tror också att det här är ett steg in i framtidens nära vård och kommer att gynna värmlänningarna och våra patienter, fortsätter han.

Omkring 2 000 färre slutenvårdsinläggningar per år bedömer regionen att förändringen kan leda till. Bland annat genom en bättre kontroll av hänvisningar till rätt vårdnivå. Men det handlar inte bara om vinster, uppstartskostnaden bedöms uppgå till 1,5 miljoner kronor per år.

Planerna går vidare

I tisdags fattade hälso- och sjukvårdsnämnden i regionen beslut om att gå vidare med planerna och avtalsarbetet med SOS Alarm pågår.

– Vi känner till beslutet och vi för en fortsatt dialog med regionen men vi behöver sätta oss in i underlagen och för tillfälligt kan vi inte säga så mycket mer, säger Sarah Hummerdal, pressansvarig på SOS Alarm, till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.