Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regionen vill ta över jumbolansen Foto: SVT

Regionen vill ta över jumbolansen

Uppdaterad
Publicerad

Region Värmland vill ta över de sjuktransporter som idag sker med jumbolansen i egen regi. Något som kommer som en total överraskning för det företag som idag har uppdraget.
– Jumbolansen är en stabil verksamhet, bussarna har rullat alla dagar och vår verksamhet har haft nöjda passagerare, så det här kom som en verklig överraskning för oss, säger Michael Bylund, verksamhetschef för Jumbolansen.

Jumbolansen kör varje dag mellan Karlstad-Örebro och Karlstad-Uppsala patienter som behöver specialistvård. I den specialbyggda jumbolansen kan patienter som behöver det ligga ner, istället för att sitta under resan.

Avtal till 2021

Företaget som idag driver verksamheten har avtal till augusti 2021. Men nu tittar regionen på möjligheten att ta över i egen regi.

– Ja, det finns finns ett förslag på att vi ska ta över verksamheten i egen regi, bland annat eftersom det skulle ge vissa samordningsmöjligheter med andra sjuktransporter, säger Jesper Johansson (MP) ordförande i Region Värmlands kollektivtrafiknämnd.

Redan idag drivs vissa servicelinjer i egen regi. Genom de förslag som nu tagits fram inordnas jumbolansverksamheten  i den befintliga strukturen för övriga servicelinjer. Regionen tror att en sådan förändring kan öka flexibiliteten, då man inte är uppbunden till upphandlade krav.

Beslutet uppskjutet

Beslutet skulle egentligen ha tagits redan i morgon men har skjutits upp en månad i väntan på andra investeringsbeslut i regionstyrelsen. Men personalen på jumbolansen är orolig.

– Patienter och medarbetare undrar nu varför detta beslut tas och varför det är så bråttom. Min bedömning är att det knappast kan vara frågan om besparingar då vår erfarenhet visar att det ofta är dyrare för regionen att bedriva denna typ av verksamhet i egen regi, säger Michael Byhlund.

Fakta om Jumbolansen:

Visa

Jumbolansen är en specialdesignad buss som är avsedd för transport av patienter i behov av sjukresa eller liggande sjuktransport med sjukvårdskunnig personal ombord. Totalt finns idag tre jumbolanser i trafik på vardagarna för de två olika linjerna som knyter samman sjukvården inom Karlstad–Örebro och Karlstad–Örebro–Uppsala.

(Källa: Falck)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer