Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ger hälso- och sjukvårdsdirektören Lena Gjevert sin syn på kritiken mot rättspsyk i Kristinehamn. Foto: Rino Rotevatn/SVT

Regiontoppen avvisar kritiken mot rättspsyk i Kristinehamn

Uppdaterad
Publicerad

Hälso- och sjukvårdsdirektören Lena Gjevert avfärdar såväl fackets som patientorganisationernas kritik mot bristerna på rättspsyk i Kristinehamn.

– Man jobbar väldigt systematiskt på rättspsyk, säger hon.

I samband med SVT Nyheter Värmlands granskning av brister i verksamheten på rättspsyk i Kristinehamn har såväl fackförbundet Kommunal som patientorganisationer riktat skarp kritik mot hur verksamheten bedrivs. Framför allt mot att samma typ av brister dyker upp gång på gång, år efter år. Men den högsta chefen för hälso- och sjukvården inom Region Värmland, som ansvarar för rättspsykiatrin, ser inte de rapporterade bristerna som något problem.

– De är öppna och ärliga med det som sker och jobbar systematiskt för att få till det. Då har jag förtroende, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Gjevert.

Rättspsyk i Kristinehamn

Lena Gjevert låter förstå att patientorganisationernas kritik bygger på att de inte vet hur väl det systematiska arbetet fungerar på rättspsyk.

– Jag är trygg med verksamheten. Man har ledare som tar tag i saker och som varslar när de behöver hjälp och stöd, säger Lena Gjevert.

Men patientorganisationerna står fast vid sin kritik.

– Vi ser att resultaten lyser med sin frånvaro. Avvikelser inkommer gång på gång med likartade säkerhetsrisker, säger Jenny Wetterling.

Får inget svar

Lena Gjevert tycker att patientorganisationerna får ta en förnyad kontakt med rättspsykiatrin om de inte är nöjda.

– Då får man ta en ytterligare dialog med dem för då får de med sig det arbete man har gjort. Det viktiga är att man kommer tillsammans och tar dem med på lösningarna, säger hon.

Men Jenny Wetterling, som representerar både Riksförbundet för mental och social hälsa (RSMH) och Patienter och anhöriga i rättspsykiatrin (PAR) berättar att de inte haft något samarbete alls med rättspsykiatrin i Kristinehamn.

– Vi har försökt bjuda in oss för att samarbeta men inte ens fått svar på våra mejl, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättspsyk i Kristinehamn

Mer i ämnet