Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”För många försvinner det enda sättet att kunna träna på.” Hör fysioterapeuten Daliah Longree om beslutet att lägga ner rehab-bassängerna i Värmland. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Rehab-bassänger i Värmland försvinner – patienterna manifestar mot nedläggningen

Uppdaterad
Publicerad

Rehabiliteringsbassängerna på sjukhusen i Karlstad, Arvika och Torsby ska läggas ner. Beslutet väcker starka reaktioner. På onsdag anordnas en manifestation för att stoppa nedläggningen.

– Jag tycker inte att vi ska spara på patientverksamheten. Det räcker nu, säger fysioterapeuten Daliah Longree.

Den 1 april planerar regionen att stänga ner rehabiliteringsbassängerna på sjukhusen. För många innebär det att det enda sättet att träna på försvinner, menar fysioterapeuten Daliah Longree.

– Rehab-bassängerna ger också en avlastning i en vardag som innehåller mycket smärta, säger hon som brukar ha en grupp på ungefär 25 patienter i bassängen en gång i veckan.

Besparingarna inom Region Värmland

125 patienter varje vardag

Den 34 grader varma bassängen på Centralsjukhuset i Karlstad är väl utnyttjad. Totalt är det omkring 125 patienter i rehab-bassängen varje vardag. Men region Värmland måste spara – och bassängverksamheten kostar omkring 2,2 miljoner kronor per år.

Under onsdagen väntas flera av patienterna i Karlstad manifestera i samband med regionfullmäktige,

Behöver renoveras

Om bassängen skulle vara kvar behövs därtill inom kort en omfattande renovering, bland annat eftersom klorerat vatten läcker ner i underliggande mark. En renovering som skulle kosta tiotals miljoner kronor.

– Vi kommer fortsätta ta emot alla patienter som använt rehab-bassängerna, men erbjuda andra behandlings- och träningsmetoder. Behandlingar som för de allra flesta har likvärdigt resultat, säger Robert Sjödén, chef med ansvar för bassängverksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Besparingarna inom Region Värmland

Mer i ämnet