Helena Pallin på Karlstads universitet, om förberedelserna inför hösten och rekordmånga antagna. Foto: SVT

Rekordmånga antagna till Karlstads universitet

Uppdaterad
Publicerad

Det är många som vill studera nu till hösten på grund att arbetssituationen ser ut som den gör i coronapandemin. Drygt 13 000 personer är antagna till Karlstads universitet i höst och förberedelserna är i full gång för att kunna hålla Folkhälsomyndighetens restriktioner.

Det har varit ett högt söktryck på landets universitet. I Sverige har det skett en ökning med nästan nio procent som blivit antagna till studier. På Karlstads universitet ligger ökningen på det dubbla jämfört med riket.

– I andra urvalet som kom nu för några dagar sedan så var det drygt 13 000 som blev antagna, jämfört med 11 000 förra året. Det är en ökning på mellan 16 till 20 procent, säger Helena Pallin, avdelningschef utbildningsstöd Karlstads Universitet.

Prioritera nya studenter

För att kunna hålla coronarestriktionerna från Folkhälsomyndigheten kommer universitetet prioritera att de som tidigare inte studerat ska få ha undervisning på plats. Men det kommer bli en del distansundervisning.

– Även de som har moment som är svåra att göra på distans, exempelvis labb eller sjuksköterskor som ska öva på dockor kommer prioriteras i första hand, säger Helena Pallin och fortsätter:

– Förberedelserna inför hösten har gått bra. Alla på universitetet har hjälpts åt för att hjälpa ungdomar att få utbildning, nu när det inte är så lätt att få jobb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.