– Det är ju skönt att ha kvar pengar även efter jul, säger norrmannen Lars Sten. Foto: SVT

Rekordsiffror för gränshandeln – skapar stor oro i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Gränshandeln har vuxit med 15,1 procent den senast uppmätta tolvmånadersperioden, enligt siffror från den norska Statistiska centralbyrån. Ökningen är en av de största som uppmätts hittills och har skapat stor oro inom den norska handeln.

Gränshandeln har ökat under en rad år, men de siffror som nu presenterats överraskar även den norska handelns intresseorganisation NHO Mat og drikke.

– Vi hade inte trott att ökningen skulle vara så stor. Gränshandeln har stabiliserat sig på en väldigt, väldigt hög nivå men fortsätter ändå växa. Det är oroväckande med norska ögon, säger vd Petter Haas Brubakk.

Nöjda svenska handlare

Desto gladare är tongångarna på den svenska sidan gränsen.

– Vi är jättenöjda. Vi har en stor ökning hos oss, alla branscher här ligger på plus, säger Madeleine Ward, centerchef för Charlottenbergs köpcentrum.

Innehållet i kundvagnarna som rullar mot parkeringen utanför köpcentret är snarlikt.

På kött, alkohol, tobak och allt som innehåller socker finns stora pengar att spara för de norrmän som reser till Sverige. Det handlar både om den allmänna prisnivån och betydligt högre skatter och avgifter än i Sverige.

Reser 60 mil för att shoppa

– Jag betalar fyra kronor här för ett hekto godis. Hemma betalar jag 14, säger Lars Sten, som kört 60 mil för att handla i Charlottenberg.

Han har en bussfirma och brukar ordna shoppingresor till jul och påsk. Denna gång har han 40 resenärer med sig.

– Det är ju halva priset på mycket. Förutom godis och läsk är kött väldigt billigt. Och så öl och vin förstås.

Norska handeln bekymrad

För den norska handeln är gränshandeln ett stort och ständigt växande problem.

– Nästan var tionde krona i norsk dagligvaruhandel läggs nu på den svenska sidan gränsen. Det håller på att bli en bestående marknad med stora möjligheter att tjäna pengar för aktörerna i Sverige, säger Petter Haas Brubakk, vd i NHO Mat og drikke.

Hur ser du på framtiden?

– Jag tror att om inte vi gör något här i Norge kommer gränshandeln fortsätta att öka, och allt fler norrmän kommer att se på Sverige som sin naturliga hemmamarknad för dagligvaror.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer