Lantmännen spår att årets spannmålsskörd blir den sämsta på 60 år. Foto: Audun Braastad/TT

Rekordskörd i fjol – missväxt i år

Uppdaterad
Publicerad

Fjolårets rekordskörd av spannmål har i år bytts mot den sämsta skörden på 60 år. Det står klart efter att Lantmännen presenterat en uppdaterad prognos för årets spannmålsskörd.

– I historieböckerna skulle det här året betraktats som missväxt, säger Christian Hidén, ordförande i Lantmännens distrikt Örebro-Värmland och själv spannmålsbonde på Värmlandsnäs.

Det såg länge ut att bli den sämsta skörden på 25 år. Men det blev mycket värre. Det blev det bara 25-60 procent av normalskörd på de värmländska åkrarna och värst i de sydvästra delarna av länet.

För Forsviks säteri på Värmlandsnäs blev förra årets rekordskörd ändå räddningen för det magra 2018. Det som fanns osålt kvar i silona efter bottenpriserna 2017, har kunnat säljas till betydligt högre pris i år, så att det nästan fyllt förlusten på grund av torkan. Men i år har det inte funnits mycket att fylla silona med.

Christian Hidén är spannmålsbonde på Värmlandsnäs och drabbas av den dåliga skörden. Foto: SVT

– De har inte blivit så värst fyllda i år, säger Christian Hidén och fortsätter:

– Den här bristen på spannmål i Sverige och till med runt Österjöregionen har resulterat i att priserna stuckit.  Så jag har valt att sälja den spannmål jag har skördat i år redan nu, för att priserna har varit bra. Men de höga priserna kompenserar inte förlusten på den lilla mängden skörd.

Christian berättar att det finns en gammal klyscha om att bonden ska ha en skörd på banken, en skörd i silon och en växande på fälten.

– Men det är svårt att ha det på det viset idag, rent ekonomiskt, konstaterar han.

– De gamla gubbarna pratar ju om torkåren på femtiotalet och det är där vi är nu. Det är riktigt, riktigt svaga skördar, sämsta skörden på sextio år, säger Christian Hidén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.