Rekryteringskampanj ska rädda räddningstjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten i Karlstadsregionen drar nu i gång en rekryteringskampanj för att få fler att vilja arbeta som deltidsbrandmän. På sju av tolv stationer i regionen saknas deltidsbrandmän och skiftlagen där går konstant utan full bemanning.

Räddningstjänsten i Vålberg är en av de stationer som är i skriande behov av folk. De ska vara 20 personer plus ett par reserver för att klara att hålla skiftlagen om fem brandmän intakta. Men i dagsläget är de nere på 16 personer plus reserver.

– Vi går en man kort varje skift. Därutöver har flera aviserat att de kommer sluta på grund av jobb på annan ort, säger stationsbefälet Thomas Degeryd.

Värderar fritiden

Några av de orsaker som anges till varför det är svårt att hitta deltidsbrandmän är att de måste bo och arbeta på den ort där de är placerade och att särskilt de unga värderar fritiden högre än vad man i allmänhet gjorde tidigare.

– Vi har ju jour var fjärde vecka och då måste man hålla sig inom fem minuters avstånd från brandstationen, säger Christer Brandt som är stationsbefäl i Munkfors där det i dag saknas två deltidsbrandmän.

Ett 20-tal tjänster

De stationer i Kalstadsregionen som behöver rekrytera är Deje, Forshaga, Högboda, Molkom, Munkfors, Vålberg och Väse. Totalt handlar det om ett 20-tal tjänster.

– Når vi det så är vi nöjda. Då har vi fyllt upp med reserver också. Men det viktigaste är att täppa till vakanserna, säger Patrik Appelgren som är enhetschef för deltidsversamheten inom Karlstadsregionens räddningstjänst.

Hoppet lever

Som ett led i rekryteringskampanjen bjuds intresserade in till en prova på-dag i början av februari på de brandstationer där det fattas folk. Och stationschefen i Vålberg är trots allt hoppfull inför framtiden utifrån de förändrade arbetsvanor som följt i pandemins spår. I klippet ovan förklarar han varför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.