Genrebild. Foto: TT

Rektor ångrade sig om antagning – skolan får kritik

Publicerad

En rektor på en skola i Värmland stoppade en antagning av en elev till en musikklass.
Skolinspektionen bedömer nu att det bryter mot förvaltningslagen och ger huvudmannen kritik.

Det var i maj som eleven gjorde ett antagningsprov. Läraren som höll i provet gav eleven ett muntligt löfte om att hen hade blivit antagen och skickade mejl till både elevens föräldrar och rektorn på skolan om beslutet.

”Kommunikationsmiss”

Rektorn bekräftade antagningen, men kort därefter insåg rektorn att det redan fanns tre elever med reservplatser. Då kontaktade rektorn den antagna elevens föräldrar och förklarade att eleven inte längre var antagen.

– I det aktuella fallet har inte de rutiner som finns på enheten följts på grund av en kommunikationsmiss. För att detta inte ska hända igen har man gått igenom rutinerna med berörda, svarar skolchefen i den aktuella kommunen i ett mejl till SVT Nyheter Värmland.

Strider mot lagen

Skolinspektionen skriver i sitt beslut att en myndighet, i detta fallet är kommunen, inte har haft grund för att återkalla beslutet om antagningen och därför strider mot förvaltningslagen.

Skolans huvudman får kritik och Skolinspektionen kräver att skolan ser över sina rutiner.

– Då några av de elever som erbjudits plats tackat nej har samtliga elever på reservlistan erbjudits plats, också den elev som beslutet rör, skriver skolchefen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer