Foto: SVT

Rektorstillsättning anmäld till Universitetskanslersämbetet

Uppdaterad
Publicerad

Tillsättningen av Johan Sterte som ny rektor vid Karlstads universitet kan bli föremål för prövning av Universitetskanslersämbetet. Universitetet har anmälts för att ha brutit mot högskoleförordningen.

Johan Sterte tillsattes av regeringen som ny rektor för Karlstads universitet i slutet av juni efter förslag från universitetsstyrelsen. Nu anmäls universitetet för att ha brutit mot högskoleförordningen i samband med att universitetsstyrelsen valde att föreslå Johan Sterte.

De anonyma anmälarna hävdar att lärare, övriga anställda och elever inte fått säga sin mening i urvalsprocessen på sätt som högskoleförordningen stipulerar. Johan Sterte ställdes av universitetsstyrelsen fram som enda tänkbara kandidat och ställde därför in ett rådgivande rektorsval där berörda grupper skulle ha fått delta. Anmälarna menar vidare att beslutet att ställa in det rådgivande valet inte fattats i laga ordning.

Anmälarna pekar i sin anmälan också på att universitetsstyrelsen inte tagit någon hänsyn till den kritik som organisationen Academic Rights Watch fört fram gällande Johan Stertes lämplighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.