Många engagerar sig i reportaget vi sände i går om fackets nattmöte

Nattligt möte skapar debatt

Uppdaterad
Publicerad

Vårt inslag om att vårdfacket bjuder in till ett nattligt möte för att belysa frågan om nattarbete, skapar debatt.

Nattmötet kommer att hållas den 18 februari. Vårdförbundet har bjudit in sextio nyckelpersoner från alla Värmlands kommuner och från landstinget för att diskutera villkoren för de som jobbar inom vården. Hittills är det bara 15 av de 60 inbjudna som tackat ja till att komma.

Skapar debatt

På sociala medier är det många som engagerar sig och tycker till i frågan. Många tycker att de chefer som är inbjuda till mötet borde få praktisera inom vården för att känna på hur det är. En av dem som har gjort ett inlägg på vår Facebooksida är sjuksystern Annika Louthander. 

”Bra, helst på en avd med mkt att göra med få personal!”, skriver hon gällande att cheferna ska få komma ut och jobba i verksamheten.

När vi på SVT ringer och väcker henne runt klockan åtta säger hon sömnigt att hon brukar sova längre inför att hon ska jobba natt. Annika har jobbat natt länge. Hon jobbar på CSK i Karlstad på avdelning 15.

Vad beror det på att inslaget om nattarbete har fått så stort genomslag?

– Jag tror att det beror på att vi är en grupp som på sätt och vis känner sig förbisedda, säger Annika Louthander. 

– Det är nog därför många känner att äntligen är det någon som bryr sig om oss.

Vad tror du behöver göras för att förbättra villkoren?

– Jag sov när du ringde och kan inte ha någon lösning på det problemet just nu....

”Många års nattarbete sätter sina spår”

I många av kommentarerna beskrivs hur de som jobbar inom vården upplever sin arbetsmiljö.

”Det fattas sjukvårdspersonal på våra vårdinrättningar o sjukhus. Tror vi det när landstingen säger upp folk stup i ett, va fasiken håller dom på med? Vi vet ju alla att HELA sjukvården går på knäna, kötiderna blir längre o längre o personalen orkar inte mer. SKÄRPNING!!

”Bra grepp. Men det räcker inte för att fatta hur d är. Många års nattarbete sätter sina spår.”

”Jag jobbade natt som undersköterska för ett ex antal år sedan. Började kl. 21.00-07.00. Jag var själv på mitt hus (bara det är ju helt knäppt) fick gå ut o promenera en bit till nästa hus för o träffa nästa kollega. Kom ihåg dessa personalmöten som låg på dagen kl.13.00 o det spelade ingen roll om man jobbat natt. Där skulle man infinna sig! Jag var gravid två ggr under den här tiden och jag mådde skräp! Det fungerade inte för mig. Dom lediga dagarna var jag oftast så hängig att jag inte fick nått utbyte utav dom iaf.”

”Vi brukade alltid ha våra nattmöten 19:30-21:30. De som skulle jobba kom 1,5 timme tidigare och de andra var ju lediga men kom in ändå. Men cheferna tyckte det var jobbigt så nu har vi det kl 12. Gissa hur många som kommer Stackars chefer som inte orkar hålla två möten/år på kvällstid.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.