Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Per-Samuel Nisser (M) berättar om kritiken i revisionsrapporten och vad kommunen ska göra för att ta fram tydligare riktlinjer. Foto: Johan Hedlund/SVT

Revisionsrapport riktar kritik mot Karlstads kommun – dokument saknas

Uppdaterad
Publicerad

Karlstads kommuns hantering av sponsring samt förenings- och driftbidrag kritiseras i en revisionsrapport.

Bland annat visar ett stickprovskontroll att det saknas dokumentation för hälften av sponsringsavtalen som Karlstad Airport AB har tecknat.

Nu ska krafttag tas för att skärpa riktlinjerna inom kommunen.

Frågan kring Karlstads kommuns olika bidrag och avtal med föreningar har varit en het fråga den senaste veckan då ett planerat marknadsföringsavtal med IF Karlstad Fotboll stoppades av det blågröna styret. De har aviserat att de under kommunstyrelsens möte på tisdag kommer att rösta nej till tjänstemannaförslaget som skulle inneburit 200 000 kronor per år i tre år till Karlstad Fotboll.

Men på tisdagens möte kommer även en annan fråga att tas upp. Det handlar om kommunens hantering av olika former av sponsring och samarbetsavtal med föreningar.

Saknas dokumentation

I en revisionsrapport gjord av Price Waterhouse Coopers (PWC) konstateras bland annat att bara tre av sex av kommunens bolag saknar fastställda regler kring sponsring.

Men framför allt anmärker PWC på att det i flera fall saknas dokumenterade beslut och/eller avtal som ligger till grund för utbetalningar som har granskats i en stickprovskontroll.

Karlstad Airport AB sticker ut då det saknas beslut för hälften, fem av tio, av utbetalningarna i stickprovet. Även hos Karlstad El- och Stadsnät samt Karlstads Energi saknas det dokumentation.

”Påtaglig risk”

PWC skriver följande i revisionsrapporten: ”Som helhet bedömer vi att det finns en påtaglig risk för att förfrågningar om sponsring med mera inte hanteras på ett ändamålsenligt sätt, utifrån offentlighets- och sekretesslagen och kommunens gemensamma riktlinjer och rutiner för hantering av allmänna handlingar”.

Kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (M) kallar det oacceptabelt och lovar nu en skärpning av riktlinjerna.

Se Per-Samuel Nisser berätta mer om kritiken och vad som ska göras åt problemen i klippet här ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer