Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du höra skolsköterskan berätta om vad ungdomarna brukar fråga om. Foto: Olle Ängeby/SVT

RFSU: Unga vill att föräldrar pratar om sex – men bara hälften av de vuxna gör det

Uppdaterad
Publicerad

Det är viktigt att föräldrar pratar om sex och relationer med sina barn, det är de flesta eniga i. Samtidigt är det inte så många som faktiskt har gjort det – visar en ny undersökning från RFSU.

– Det är viktigt att vi vuxna finns och kan vägleda, säger skolsköterskan Marléne Svensson i Karlstad.

Enligt undersökningen från RFSU (Riksförbundet för sexuell upplysning) uppger nio av tio svenskar att det är viktigt att föräldrar pratar om sex och relationer med sina barn. Samtidigt har bara hälften av föräldrarna i undersökningen gjort det.

Tuffare klimat

En svårighet för föräldrar eller vårdnadshavare som vill prata om sex och relationer kan vara de olika kontext som barnens generation befinner sig i – jämfört med den de vuxna har känt till, menar Marléne Svensson, skolsköterska på Tingvallagymnasiet. Hon syftar då bland annat på ungdomarnas digitala liv där mycket information hämtas från internet.

– Vi har ett tuffare klimat och det märker vi här på skolan på de frågor vi får, säger hon.

Se mer om vilka frågor ungdomarna ställer om sex i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.