Marléne Lund Kopparklint (M) Foto: SVT

Riksdagsledamot ville göra skatteavdrag för tandblekning – nekas

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Marléne Lund Kopparklint (M) från Karlstad begärde skatteavdrag på nästan 29 000 kronor – bland annat för tandblekning. Skatteverket bedömer dock utgifterna vara privata levnadskostnader och nekar riksdagsledamoten avdraget.
– Jag kommer självfallet att rätta mig efter deras beslut, säger Marléne Lund Kopparklint

Det före detta kommunalrådet i Karlstad, Marléne Lund Kopparklint (M), numera riksdagsledamot, har ansökt om skatteavdrag för sin valkampanj inför valet 2018. Av knappt 29 000 kronor ska strax under 5 000 kronor i valkampanjen gått åt till kläder, tandblekning och sjukgymnastik.

Det är utgifter som Skatteverket bedömer vara privata levnadskostnader, och därmed inte avdragsgilla. Vad gäller de övriga 24 000 kronorna, som gått till resor, trycksaker och annonsering, ligger knäckfrågan i om de använts för att kampanja till riksdag eller kommunfullmäktige.

Eftersom utgifter ”för att söka arbete” inte är avdragsgilla faller den delen av skatteavdraget, då valkampanjen ledde till ett nytt uppdrag för Lund Kopparklint.

Kostnader kopplade till fotografering för valkampanj

Enligt Skatteverket har riksdagsledamoten en beskattningsbar förvärvsinkomst på 1 082 600 kronor.

– Jag har i dag tagit del av Skatteverkets beslut och konstaterar att jag har fått avslag på vissa avdrag. Bakgrunden är att jag fått rådet av Skatteverket att göra ett så kallat öppet yrkande. Detta innebär att man låter pröva om ett antal utgifter är avdragsgilla eller inte. Det har bland annat rört sig om kostnader kopplade till fotografering till min valkampanj. Nu har jag fått Skatteverkets syn på saken och jag kommer självfallet att rätta mig efter deras beslut, säger Marléne Lund Kopparklint till SVT Nyheter Värmland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer