Rikspolischef Dan Eliasson. Foto: TT

Rikspolischefen avgår

Uppdaterad
Publicerad

Rikspolischefen Dan Eliasson avgår. Han har utsetts till ny generaldirektör för MSB, uppger polisen på sin hemsida.

Eliasson utsågs till Rikspolischef 2014. Han har tidigare varit generaldirektör för Migrationsverket och Försäkringskassan.

Nu blir det alltså Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som ligger i Karlstad.

Dan Eliasson börjar sitt nya jobb den 5:e mars. Nuvarande vikarierande generaldirektör Nils Svartz stannar kvar i myndighetsledningen fram till den 1 juni för att stötta i introduktionen i myndigheten.

− Jag välkomnar Dan Eliasson till statens finaste generaldirektörsjobb, säger Nils Svartz, i ett pressmeddelande.

– Jag hade förmånen att jobba med Dan i Justitiedepartementet och har också haft många täta och goda kontakter med Polisen och med Dan personligen under min tid vid MSB.

Ena fackförbundet positivt

– Jag ser stora fördelar med valet av Dan Eliasson som generaldirektör för MSB, säger Jan Karlsson ordförande på MSB för fackförbundet Statstjänstemannen.

– Dan Eliasson har genom sitt tidigare arbete som Rikspolischef stor insyn i hur MSB arbetar, vilket kommer att vara en tillgång för oss. Han har också stor kunskap om statlig förvaltning, vilket ger oss stabilitet, fortsätter Jan Karlsson.

– Spontant är jag alltså nöjd med valet av Dan Eliasson. Jag hade till och med honom som tänkbar kandidat till jobbet, konstaterar Jan Karlsson.

– Jag har inga synpunkter överhuvudtaget på att Dan Eliasson blir vår nye chef. Det enda jag kan säga är att det är bra att vi nu har fått en  ny chef,  säger Jörgen Mähler, ordförande på MSB för fackförbundet SACO.

Om MSB

– Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är enstatlig myndighet med uppgift att utveckla samhällets förmåga attförebygga och hantera olyckor och kriser.

– Arbetet sker tillsammansmed många andra – kommuner, landsting, myndigheter ochorganisationer.

– När en allvarlig olycka eller kris inträffar ger vistöd till de som är ansvariga. Vi ska också se till att samhälletlär sig av det som inträffat.

– MSB har också viktiga uppgifter inomcivilt försvar.

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.