Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör småskaliga äggproducenten Ulrika Bergvall om den stora efterfrågan på ägg. Foto: Ulrica Olsson/SVT

Risk för brist på ägg till påsk

Uppdaterad
Publicerad

Det är stor risk för brist på ägg till påsk. Återkommande utbrott av salmonella och fågelinfluensa hos större äggproducenter, i kombination med sämre lönsamhet gör att även mindre äggproducenter märker av bristen.

Den största äggproducenten i Värmland är Värmlandsägg på Vibäcks gård, strax utanför Karlskoga. Trots att där finns omkring 30 000 hönor kan företaget inte leverera till alla som vill ha.

– Nej, efterfrågan är större än vad vi kan möta, säger ägaren Hans Forsberg.

Han konstaterar att olika sjukdomar hos stora äggproducenter i kombination med ökad export gör att tillgången på ägg i Sverige nu ligger på ungefär 70 % av det normala.

Ökad export

– 20 % är borta för att den största äggproducenten i Småland fick ett salmonellautbrott. Därtill går ungefär 10 % av den normala tillgången nu på export på grund av att det är bättre betalt för äggen i andra länder. 

Även mindre äggproducenter märker av bristen på ägg inför påsk.

En av de gårdar som producerar ägg i Värmland är Baggetorps gård, strax utanför Edsvalla. Där pickar och sprätter drygt 300 bruna och vita hönor runt i halmen. Varje höna brukar värpa ett ägg om dagen. Ägg som sedan mestadels säljs på Reko-ringen i Karlstad. Och nu inför påsk har efterfrågan varit större än vanligt.

– Vi har många fler beställningar. Kunder är till och med beredda att komma ut hit för att få köpa ägg, säger Ulrika Bergvall som driver äggproduktionen på Baggetorps gård.

Se hur hönorna har det på Baggetorps gård i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.