Foto: SVT

Risk för självskador bland ensamkommande ökar

Publicerad

Antalet självmordsförsök och självskadebeteenden ökar bland ensamkommande, enligt en ny lägesrapport från landstinget.

I en ny rapport från landstinget om beredskap och kapacitet i mottagandet av nyanlända visar det sig att de senaste veckorna har antalet självmordsförsök och självskadebeteende ökat, skriver Värmlands Folkblad.

– Bara de senaste veckorna har det ökat kraftigt, det är barn och ungdomar som skär sig och försöker överdosera mediciner. Vi har inte haft några självmord ännu, och det är svårt att avgöra hur många av försöken som är allvarligt menade, men allt fler visar självskadebeteenden, säger Maria Svensson, verksamhetschef på BUP, till Värmlands Folkblad.

Hon menar också att detta inte är helt oväntat, att det här börjar ske nu, i samband med att många börjar få besked om uppehållstillstånd. Med beskeden kommer också mer ångest och posttraumatiska besvär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.