Mikljö från den nyinflyttade Bovieran i Vänersborg Foto: Bovieran ABVisa alla (2)
Visa alla (2)

Rivierainspirerat boende för äldre

Uppdaterad
Publicerad

I stadsdelen Zakrisdal i Karlstad togs på torsdagen det första spadtaget till ett bostadshus där producenten inspirerats av Franska rivieran. Lägenheterna är tänkta till personer över 55 år.

I dag togs det första officiella spadtaget för det nya bostadshuset Bovieran på Zakrisdal i Karlstad. Mellan tre huskroppar med lägenheter kommer det att bli en vinterträdgård med cirka 1800 växter, aktivtetslokal och en boulebana.

”Inga problem att bestämma sig”

Birgitta Birath som köpt en av lägenheterna ser fram emot att få flytta in när boendet står klart i början av 2020. Framförallt är det en sak som har lockat henne att flytta från Stockholm till Karlstad.
 – Det är vinterträdgården i allra högsta grad. När jag såg den var det liksom inga problem att bestämma sig var jag skulle bo någonstans, säger Birgitta Birath.
Bovierans fastigheter finns redan på 20 platser i landet. Senast i raden har det byggts i Vänersborg.
I huset kommer det att finnas 54 lägenheter. Det blir tvårummare på 64 m2 och treor på 83-87 m2. Månadsavgiften för en bostadsrätt hamnar på 3500-4800 kronor och de kostar mellan cirka 1 700 000 och 2 500 000 kronor att köpa.

Slipper ofrivillig ensamhet


Erik Nilsson, ordförande i Karlstads stadsbyggnadsnämnd är mycket nöjd med att konceptet nu kommer till kommunen och tycker att det angriper det man pratar om som ofrivillig ensamhet.
⁃ Det här konceptet angriper precis dom delarna att du träffar dina grannar och lär känna dom ordentligt och umgås med dom, menar Erik Nilsson, ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Karlstad.
34 av lägenheterna är sålda och det som också lockat Birgitta Birath att köpa en är gemenskapen.

– Det här verkar vara en åretrunt-gemenskap som jag ser fram emot, förklarar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.