Foto: SVT

Robot som hjälper äldre tas fram på KAU

Uppdaterad
Publicerad

Robotar inom åldringsvården. Det låter som en framtidsvision. Men forskning vid Karlstads universitet visar att framtiden inte är så långt borta.

Vad sägs om en robot som kan mata dig om dina händer skakar eller du har en funktionsnedsättning och som håller reda på hur mycket mat du får i dig?

Kanske en robot som kan läsa ditt kroppsspråk och förstå vad du vill. Eller en robot som ger dig stöd, när den känner att din balans är dålig, som en avancerad käpp eller en stödjande hand.

– De finns redan på marknaden, säger Jorge Solis, docent i elektroteknik vid KAU, som leder forskningen.

– Men det finns fortfarande ett stort behov av att utveckla dem till maskiner som på något sätt kan interagera med äldre på ett intuitivt sätt .

KAU:s forskning i elektroteknik sker i samarbete med universitet i Japan, ett land med samma befolkningsammansättning och behov av åldringsvård som vi, och i samarbete med svenska kommuner, som ser framtidens behov komma.

Måste vara begriplig för de äldre

Om ett år ska det finnas en prototyp klar. Sedan kan det ta ytterligare två-tre år innan det finns en färdig produkt till salu. Då måste den vara begriplig och hanterlig för en äldre person, som kanske inte alls är van vid modern teknik.

– En hjälpmedelsrobot är ett system som ger stöd till äldre. Vi kan se här en robot som ger ett viktigt stöd för att man ska kunna äta. Det är viktigt för oss. Men det är också viktigt att man också kan bestämma hur mycket stöd man vill ha, hur mycket roboten ska hjälpa till, säger Jorge Solis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.