Hör vad Peppe själv tror om framtiden för artificiell intelligens. Foto: SVT

Roboten Pepper på besök i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

I dag fick medlemmarna i Handelskammaren i Värmland stifta närmare bekantskap med artificiell intelligens. Det gjordes under ett frukostmöte där roboten Pepper var hedersgäst.

Roboten Pepper är laddad med artificiell intelligens, så kallad AI, och presenterades av Stockholmsbaserade företaget Forefront. Det är ett företag som grundades av värmlänningen Johan Pettersson och som nu också etablerar sig i länet. Och att de valt att låta roboten Pepper stå i förgrunden för lanseringen lokalt är för att göra en svårbegriplig teknik lite mer begriplig för de värmländska företagskunderna.

– Pepper är ju en fantastisk illustration av AI och Machine learning, en teknik som växer så det knakar. Jag ser för mig att det är en teknik som de flesta bolag kommer att använda på ett eller annat sätt inom den närmaste tvåårsperioden. Roboten Pepper visar på möjligheterna genom att man kan interagera med den, säger David Lassing som är regionchef för bolaget i Värmland.

Sysselsätter 400 personer

Företaget etablerade sig i Värmland i maj men finns redan på sju andra platser i Sverige. Totalt sysselsätts 400 personer i bolaget som inte bara sysslar med artificiell intelligens utan också med strategi, design och teknikutveckling. I dagsläget arbetar bara två personer i Värmland men under 2019 räknar de med att ha vuxit till tio anställda.

– Vi räknar med att fortsätta växa, säger David Lassing.

Men vad tror Pepper om framtiden för artificiell intelligens då?

– Oj, svår fråga, utbrister roboten innan den gör sin analys.

– Jag tror vi kommer få se många av mina syskon jobba med olika typer av kundinteraktion, säger Pepper.

Kan gynna skogsnäringen

Företaget ser framför allt en tillväxtpotential för AI-tekniken när det gäller analys av data.

– Man kan ta stora mängder data, analysera den och framför allt göra prediktiva analyser som ger ett bättre beslutsunderlag, säger David Lassing.

Särskilt intressant för det värmländska näringslivet är kanske de möjligheter till bildanalys som tekniken också bär med sig.

– Inom skogsindustrin kan man exempelvis använda tekniken för att läsa av bilder och på så vis få rätt volym och kvalitet på virket.

Ingen leksak

Pepper är inte bara en bra illustratör av artificiell teknik. Roboten är en gullig liten rackare också. Men årets julklapp lär den knappast bli.

– Nej, i grundutförandet kostar den 17 500 euro. Sedan tillkommer applikationer för att den ska kunna utföra just de uppgifter som kunden vill ha utförda, säger David Lassing.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.