Följ med Villy Bill och Margareta Låftman på en cykeltur där volontären Els den Teuling styr. Foto: SVT

Röda korset i Forshaga fixar cykelturen

Publicerad

Upphämtning vid dörren, vind i håret, en fikastund och lite sällskap. Ungefär så kan Röda korsets nya cykel-projekt i Forshaga, som riktar sig till ensamma äldre, beskrivas.

– Det är jättebra för jag kan inte cykla själv. Eller jag kan, men jag törs inte, säger 82-åriga Villy Bill som följt med på en tur.

Se mer hur rickshaw-turen kan gå till i klippet ovan.

Det är via stöd från Region Värmland som lokalföreningen kunnat köpa en eldriven cykel med framsäte och gå med i projektet Cykling utan ålder. Själva idén kommer ursprungligen från Köpenhamn i Danmark men har nu spridit sig över världen. Tanken är att bryta den sociala isolering som drabbar många på ålderns höst.

– Jag tänker på alla som har suttit inne under pandemin. Det måste ha varit tråkigt, säger Els den Teuling som är frivilligledare och den som trampar under cykelturen.

Hon hoppas att fler ska boka en plats i framsätet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.