Vi har tagit del av bibliotekets register över låntagare och det visar att personer med romska namn är de enda som kodats på ett visst sätt.

Romskklingande namn fick särskild kod

Uppdaterad
Publicerad

Efter avslöjandet om att stadsbiblioteket i Karlstad för särskilt register över romer och EU-migranter nekade bibliotekschefen i Karlstad till anklagelserna. Men vi har tagit del av bibliotekets register över låntagare och det visar att personer med romska namn är de enda som kodats på ett visst sätt.

Det är Dagens Nyheter som står bakom avslöjandet att stadsbiblioteket i Karlstad kan ha gjort sig skyldig till diskriminering av romer och EU-migranter, dels genom att vägra dem hemlån men också genom att föra särskilt register över dem.

Saknar adress

I ett reportage i SVT Nyheter Värmland under tisdagen medgav bibliotekschefen Åsa Hansen att den aktuella gruppen nekades hemlån eftersom de saknade adress, något som biblioteket kräver av alla för att man ska få låna hem böcker. Men hon nekade till att biblioteket fört särskilt register över romer och EU-migranter.

– Det finns ingen särskild märkning i våra register utan de är gemensamma för alla biblioteken i Värmland. Vi har olika lånekort där en grupp som saknar bostadsadress inte får göra hemlån. Vi behöver det för att kunna kräva in det som lånats hos oss,  sade bibliotekschefen Åsa Hansen då.

Särskild kodning

Under onsdagen fick SVT Nyheter Värmland tillgång till bibliotekens register över låntagare. En granskning av dem visar att personer med romskt klingande namn fått en kodning som inga andra låntagare har. Samtliga har kodats med sitt lånekorts pin-kod. Andra grupper som inte heller får låna med sig böcker har inte kodats på liknande sätt.

– Det här är nytt för mig. Jag tror det kan bero på att att vi har velat ge de här låntagarna snabb service,  säger bibliotekschefen Åsa Hansen när hon konfronteras med uppgifterna.

Bibliotekschefen har vänt sig till juristerna i Karlstads kommun för att få lagligheten i registreringen utredd.

– Om det visar sig att det här inte är förenligt med personuppgiftslagen så får vi ompröva den här rutinen, säger hon.

DO har inte tagit ställning

Vi har sökt Datainspektionen för att få myndighetens syn på det aktuella registret. De höll dock stängt under större delen av onsdagen och var inte tillgängliga för en kommentar. Däremot har Diskrimineringsombudsmannen, DO, följt rapporteringen om den misstänkta diskrimineringen.

– Vi känner till detta men har inte tagit ställning till om vi ska ta upp fallet, säger Clas Lundstedt som är pressansvarig hos Diskrimineringsombudsmannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.