Licensjakten på varg överklagas igen Foto: Hasse Holmberg / TT

Rovdjursföreningen överklagar licensjakten på varg

Uppdaterad
Publicerad

Svenska rovdjursföreningen överklagar licensjakten på varg igen. De ifrågasätter antalet vargar som ska finnas i landet.

– Den officiella uppskattningen att vi har 355 vargar är missvisande, säger föreningens ordförande Torbjörn Nilsson i ett pressmeddelande.

I slutet av november slog Förvaltningsrätten i Luleå fast att licensjakten på varg skulle ske och alla överklaganden avslogs därmed. Jakten gäller 22 vargar varav sex stycken i Värmland.

Nu meddelar Svenska rovdjursföreningen att de överklagar igen.

– I det nya överklagandet visar vi på punkt efter punkt att förvaltningsrätten förbisett eller missförstått de argument som vi framförde i det första överklagandet, säger Torbjörn Nilsson i pressmeddelandet.

Menar att antalet vargar inte stämmer

Svenska rovdjursföreningen menar bland annat att antalet vargar, som är sagt finns i Sverige, är felaktigt.

– En viktig fråga gäller hur många vargarna är, jämfört med det referensvärde på 300 vargar som Naturvårdsverket säger är en undre gräns om man ska kunna ha licensjakt, säger Torbjörn Nilsson och fortsätter.

– Den officiella uppskattningen att vi har 355 vargar är missvisande eftersom den siffran innehåller många vargar som redan är döda. Räknar man bara levande vargar så kommer man inte upp i referensvärdet 300, menar Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.