”Vi hade det redan svårt och nu blir det inte lättare” Foto: SVT

Måste lämna allt när asylboenden stängs

Uppdaterad
Publicerad

På Herrgårdsgymnasiet i Säffle går det 30 elever som inte har någon aning om vilken stad de kommer att bo om bara några veckor. De tvingas att flytta när Migrationsverket avvecklar alla boenden i Värmland. Och nu sprider sig oron bland eleverna.
– Det är jättejobbigt, vi har tappat all koncentration, säger Abdullah Madadi.

I höstas kom Tahir Aryan och Abdullah Madadi äntligen in på varsitt nationellt program på Herrgårdsgymnasiet i Säffle.

Tre år tidigare kom de till Säffle från Afghanistan och påbörjade kampen att läsa in grundskolan för att få behörighet. Det är få asylsökande som lyckas på den korta tiden, men Abdullah och Tahir klarade det. Så i början av februari kom en riktig kalldusch.

De fick ett brev med besked från Migrationsverket att de måste flytta från Värmland och lämna utbildningen på Herrgårdsgymnasiet inom två månader.

– Det känns jobbigt. Vi hade det redan svårt och nu blir det inte lättare. Vi vet inte ens vart vi ska flytta, säger Tahir Aryan, som går sista terminen i ettan på vård- och omsorgsprogrammet.

”Orkar inte ta sig upp på morgonen”

I hela landet är det 5 500 asylboenden som ska avvecklas under 2019. I Värmland läggs samtliga boenden ned och regionkontoret stängs.

Bara på Herrgårdsgymnasiet i Säffle har 30 elever sökt tillfälligt uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen, men ännu inte fått beslut. Samtliga har fått ett brev om att de ska flytta, och ingen vet vart. Osäkerheten påverkar eleverna på Herrgårdsgymnasiet, och personalen är orolig eftersom frånvaron har ökat efter Migrationsverkets beslut.

– I stort sett alla som hade frånvaro uppgav som orsak att de skulle flytta eller att de inte visste om de skulle få uppehållstillstånd. De sover inte om nätterna, och därför orkar de inte ta sig upp på morgonen och gå till skolan, säger Kenneth Larsson, som är tillförordnad biträdande rektor på Herrgårdsgymnasiet.

Inte råd att stanna

Om eleverna vill stanna kvar i Säffle och läsa klart gymnasiet måste de skaffa eget boende, men den lilla dagersättning de får från Migrationsverket räcker inte till hyra.

På en ny ort är det osäkert om de kan få plats på ett nytt gymnasium med kort varsel, och då är risken stor att de inte får fullständiga betyg. Dessutom tvingas de lämna allt som de har byggt upp under de senaste tre åren.

– Vi har fått kompisar här, och spelar i ett fotbollslag. Om vi flyttar tror jag vi tappar allt, säger Abdullah Madadi.

Tillförordnad biträdande rektor Kenneth Larsson tycker att Migrationsverket borde ha skjutit upp flytten från Säffle tills vårterminen är avslutad.

– Då hade det varit lättare för eleverna att planera sin framtid, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer