Rundresa i Värmland ska locka blivande ingenjörer

Publicerad

I dag kom ett 40-tal studenter från Chalmers i Göteborg till Värmland inbjudna av klustret The Paper Province som vill visa studenterna vilka jobbmöjligheter som finns i Värmland. För jobben finns – för de högutbildade.

Pappers- och massaindustrin i Värmland behöver anställa hundratals nya medarbetare de närmaste åren. Högst på önskelistan står ingenjörer av alla slag.

– Enligt en sammanställning vi gjort behöver pappersindustrin i Värmland rekrytera fler än 400 de närmaste åren, berättar Robert Rundberget, kommunikatör på klustret The Paper Province.

Svårt hitta rätt kompetens

Trots hög allmän arbetslöshet är det ofta svårt för de värmländska företagen att hitta rätt kompetens. Därför ordnar klustret The Paper Province varje vår sedan några år tillbaka en studieresa för teknikstudenter på Chalmers i Göteborg – förstås med tanke på att försöka locka dem att söka jobb i Värmland.

– Jag tycker det är jättebra att det ordnas studieresor av det här slaget, jag tycker det är viktigt som student att få möta industrin på plats och inte bara att de kommer till skolan och håller föredrag och så, säger Anna Sarbring student i bioteknik på Chalmers.

Måste tala om att de finns

Somas i Säffle är ett av de företag som i dag öppnade dörren för det 40-tal studenter som kom i bussen från Göteborg. De brukar ha många sökande till utannonserade tjänster, men få med rätt kompetens.

– Vi är ett relativt litet företag i en glesbygd. Det finns egentligen ingen på Chalmers som vet om att vi finns om vi inte talar om det för dem, säger Magnus Jansson, utvecklingsingenjör på Somas i Säffle.

”Vi vill locka hit kompetensen”

Resan är enligt klustret The Paper Province viktig för att företagen ska kunna knyta kontakter med talangfulla ingenjörsstudenter innan de har hunnit slå sig till ro någon annanstans i Sverige.

– Vi vill locka hit kompetensen. Därför ger vi studenterna en trevlig och intressant upplevelse, samtidigt som vi visar dem vilka spännande yrken som finns i pappers- och massaindustrin. Och när vi ändå har dem här passar vi på att marknadsföra hela Värmland, berättar Maria Hollander, vd för The Paper Province.

Studenterna får under resan till Värmland göra studiebesök på Billerud Korsnäs, Gruvöns Bruk i Grums, Somas i Säffle och Stora Enso, Skoghalls Bruk i Skoghall. Dessutom deltar representanter från BTG Instruments och konsultföretagen Cowi och Pöyry.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer