Rykte om inbrott på Kolsnäs var falskt

Staffan Wrange i Sunne hörde ett envist rykte om inbrott och stölder på campingen på Kolsnäs i förra veckan. Men han vägrade acceptera snacket, och granskade saken på egen hand.

Han är pensionerad rektor med många järn i elden. Han är engagerad i onsdagsdanserna på Kolsnäs och god man till fyra ensamkommande flyktingpojkar. I förra veckan hörde han ett rykte på stan. Flera norrmän skulle ha flyttat hem sina husvagnar från campingen på Kolsnäs.

– Det skulle ha varit inbrott och skadegörelse där, som hade börjat när det flyttade in asylsökande på nya flyktingboendet på före detta Hotell Selma Lagerlöf i Sunne, säger han.

Staffan Wrange reagerade direkt genom att ringa Sunne Turism.

– De hade kollat med polisen, och polisen har sagt att de inte har fått in några rapporter om skadegörelse eller stöld på Kolsnäs eller någon annanstans i Sunne.

Inga anmälningar

SVT Nyheter Värmland kan bekräfta att polisen i Värmland inte har fått in några anmälningar om skadegörelse och stöld mellan den 25 oktober och fram till idag, varken på campingen eller i byggnaderna intill. När vi ringer upp Sunne Turism berättar de att de inte har hört något om att det skulle ha varit skadegörelse eller inbrott efter att hotell Selma Lagerlöf blev asylboende.

– Och det är inte någon som har flyttat sin husvagn härifrån sedan asylboendet öppnade heller, säger Reine Flodin, vd på Sunne Turism AB.

När Staffan Wrange fick reda på hur det låg till bestämde han sig för att gå ut i sociala medier och sprida det till så många som möjligt.

– Man måste försöka ta livet av rykten som är ute och seglar så fort som möjligt, för om de får vandra genom tillräckligt många munnar så blir de sanning efter ett tag, säger Staffan Wrange.

”Gå till botten”

Det är inte första gången Staffan Wrange bestämmer sig för att slå hål på osanna rykten, och han menar att det är allas plikt att ta reda på vad som är sant och inte.

– Gå till botten med alla sådana här rykten. Fråga var de kommer ifrån, gå tillbaka och hitta källan och se om det finns någon substans, uppmanar han.

– Framför allt, var vansinnigt försiktig med allt som sprids på facebook. Det är världens största soptipp, säger han.

Varför tror du att vardagsrasism uppstår?

– De som kommer ifrån andra sidan gränsen har alltid varit lite underliga, och har alltid varit det. Man har slagits med folk från grannbyn utan någon större orsak, bara för att de bor i grannbyn.

Är positiv trots rykten

– Nu har världen blivit så internationell så nu kommer människor med olika etniska bakgrund, olika kulturer och religioner. Allt som vi inte förstår oss på tenderar vi tycka att det är något fel på.

Men han ser ändå positivt på framtiden i Sunne, trots att det florerar rykten med jämna mellanrum.

– Det finns hälsosamt många människor som är beredda att tala om vad de tycker här, och även de tysta, goda har börjat häva upp sina röster. Det ger ett väldigt bra hopp för framtiden, säger han.

Torsdagen den 19 november startar komikern Soran Ismails serie Absolut svensk i SVT 1 klockan 21.00. Vi på SVT Nyheter Värmland kommer att uppmärksamma programstarten genom att publicera flera reportage om vardagsrasism.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer