Många nyanser av Värmland i litteraturen

Publicerad

På bokmässan i Göteborg handlade det idag bland mycket annat om hur den svenska landsbygden skildras i litteraturen. Och bland de nyutkomna värmländska böckerna ges en minst sagt varierad bild av livet på landet och i småstäder.

Country Noir är ursprungligen en amerikansk genrebeteckning för litteratur som skildrar människor som lever i småstäder och på landsbygden, och som inte sällan är några slags underdogs. Nu används även begreppet inom den svenska litteraturen.

– De som skildras är ofta människor som lever på landsbygden och som hamnat i någon slags kriminalitet, utan att de valt det själva, säger Maja Hjertzell författare/skolbibliotekarie i Arvika.

Inte nattsvart

Hennes senaste bok, som kom ut för någon vecka sedan är en sådan, men hon vill inte hamna i ett fack för det.

– Visst har den drag av country noir, men helt nattsvart är det inte, säger hon och konstaterar att hon själv bor i en liten stad – Arvika – och älskar att göra det.

Polis väljer humor

En helt annan bild av den svenska landsbygden och småstaden ger Peter Torstensson i sin debutbok ”Finns det trafikljus i Säffle?” En humoristisk skildring av ett antal karaktärer, fiktiva men med inspiration från verkligheten, som sökt sig till Säffle för att ta körkort på en intensivutbildning.

– Jag har själv varit trafiklärare, och jag glömmer det aldrig, säger Peter Torstensson.

Han arbetar numera som polis och därför vill han inte skriva deckare.

– Många i min bransch som vill skriva, väljer det, men jag tycker det är så elände ändå. Jag ville skriva något med humor, lite i den värmländska berättartraditionen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.