Räkna med ruskväder i norr och kallt och klart väder i mellersta och södra Sverige. Foto: TT

Så eldar du säkert på Valborg

Uppdaterad
Publicerad

Valborg är, vid sidan om nyårsafton, den helg då flest bränder inträffar i vårt land.

Brandskyddsföreningen har några tips för att valborgseldningen ska gå säkert till.

Ett 70-tal utryckningar gör räddningstjänsten i Värmland till utomhusbränder i april månad varje år. Merparten av dessa utryckningar sker under valborgsmässoafton.

– Jag tror att många missbedömer viken strålningsvärme som valborgsbrasor här brasor kan ge ifrån sig. Ju mer brasa desto mer strålningsvärme, säger Lars Brodin som är brandingenjör Brandskyddsföreningen.

Men det finns saker man kan tänka på för att minska risken att brasan sprider sig.

– Det är viktigt med avstånd till byggnader, fordon och annat runt omkring. Sedan är det bra att ha rensat bort fjolårsgräs runt brasan i förväg för det är torrt nu och fattar lätt eld.

Lars Brodin tipsar också om att hålla koll på brandriskprognoser. Prognosen från SMHI visar på hög risk för gräsbrand i hela Värmland under valborgmässoafton.

– Kommun och räddningstjänst kan också gå med speciella lokala förbud om det är extra stor brandrisk.

Innan man tänder på brasan tycker Lars Brodin också att man ska kolla igenom vad som ligger där så inget som inte ska eldas, brinner upp.

– Man bör titta så ingen har slängt på däck eller så som inte är så bra att elda och ger en obehaglig lukt. Dessutom finns det risk att övervintrande igelkottar gömmer sig i högen.

Fem bästa tips för säkrare majbrasor

1. Sök tillstånd

Kontrollera först och främst att din kommun tillåter eldning. För Valborgsmässoeldar och annan eldning på allmän plats krävs även tillstånd från polisen.

2. Planera för säker eldning

Placera elden så att byggnader, fordon och elledningar inte ska kunna skadas  beakta vindstyrkan och -riktningen. Se till att majbrasan bara innehåller fibrösa material såsom grenar, kvistar och ris, och inte exempelvis plast, däck eller övervintrande djur.

3. Välj rätt verktyg

Säker eldning kräver rätt utrustning försäkra dig om att det finns en vattenslang, tillräckligt med vatten samt spadar och krattor för att kunna släcka mindre bränder. Se också till att ha en laddad mobiltelefon för att kunna ringa räddningstjänsten.

4. Var uppmärksam

Se till att elden är under ständig uppsikt av personer som känner till reglerna för bevakning. Övervaka även området under eldens rök vid större brasor.

5. Lämna inte elden för tidigt

Bevaka elden tills all glöd har slocknat, och täck askhögen med vatten eller jord. Besök även platsen några timmar efter släckning för att vara på säkra sidan. 

Källa: Brandskyddsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.