Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet hur några Forshagabor tycker om att julbelysningen begränsas. Foto: SVT

Så här gör din kommun med julbelysningen

Publicerad

Det är många kommuner som i år har begränsat tiden som julbelysningen får lysa på våra gator och torg. De flesta värmländska kommuner planerar att ha julbelysningen tänd från första advent till tjugondagknut, vilket är en kortare period än tidigare år.

Se i klippet hur några Forshagabor tycker om att julbelysningen begränsas.

Så här ser det ut i din kommun:

Arvika

Julbelysning i mindre omfattning än tidigare år. Dels färre dagar som belysningen är tänd, dels färre antal belysta träd. Kommunen kommer också att minska julbelysningen i de egna lokalerna.

Eda

Julbelysning som tidigare år.

Filipstad

Något mindre med julbelysning och tänd kortare period än tidigare år.

Forshaga

Lika mycket julbelysning som tidigare, men den släcks 3 januari istället för som tidigare år den 13 januari.

Grums

Drar ner på några ljusinstallationer, men behåller merparten av tidigare års julbelysning. Släcker vid tjugondag knut, vilket är tidigare än förgående år.

Hagfors

Inga förändringar från tidigare år.

Hammarö

Samma som tidigare år. Brukar ha tänt från 1:a advent till tjugondag knut. Men inga adventsstakar i kommunala kontorsutrymmen.

Karlstad

Julgransbelysningen får lysa från 1:a advent till tjugondag knut. Tiden för övrig julbelysning kortad från fyra månader till två månader. Tidigare år har vid haft julbelysning från slutet av oktober till slutet av februari, alltså fram till efter Svenska Rallyt när det avgjordes i Värmland. Vinterbelysningen lyser dygnet runt, med effektiv ledbelysning, så förbrukningen är relativt låg.

Kil

Som tidigare år, men kortare period – från 1:a advent till tjugondag knut.

Kristinehamn

Samma som tidigare år, men kortar perioden till 1:a advent till tjugondag knut.

Munkfors

Samma som tidigare år.

Storfors

Samma som tidigare år. Kommunen har redan en begränsad julbelysning i tre granar och några belysningsstolpar i tätorten.

Sunne

Samma som tidigare år, men kortare period. Från 1:a advent till trettonhelgen.

Säffle

Samma mängd som tidigare år, men kortare period. 1:a advent till tjugondag knut. Tidigare år har den fått lysa lite längre.

Torsby

Ingen förändring från tidigare år. Vi har några upplysta träd och en älgskulptur som redan är tända och till 1:a advent tänder vi julgran och våra ljusbollar i centrum.

Årjäng

Nästan som vanligt, men skillnaden i år är att julbelysningen kommer att gå på samma tidsstyrning som gatubelysningen, istället för att vara tänd hela dyggnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.