Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så här berättar ordförande för kommunalförbundet Svensk luftambulans, Ola Karlsson, om det som pågår. Foto: SVT/Pilatus Aircraft

Så här planerar regionerna för nya ambulansflyget

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska politikerna i kommunalförbundet Svensk luftambulans, KSA, besluta om budgeten för kommande år. Det handlar om planerade driftskostnader på drygt 151 miljoner nästa år och 222 miljoner kronor år 2022.

Men mycket är rena uppskattningar eftersom upphandlingar inom en mängd området ännu inte är klara.

– Det är en lång rad upphandlingar som ska göras, säger Ola Karlsson (M), ordförande i KSA.

Det har varit förseningar men planen är att verksamheten ska starta under nästa år.

Budgeten antogs

På torsdagseftermiddagen antog fullmäktige i KSA som väntat budgeten för kommande år. Dock tillkom två tilläggsförslag, det handlar dels om fördelningen av uppstartskostnaderna mellan regionerna och samtidigt fick styrelsen i uppdrag att inleda en översyn av förbundsordningen.

– Enligt den fördelning av kostnader som finns i förbundsordningens nuvarande stadgar ger det orimliga konsekvenser. Det riskerar att bli en snedfördelning under 2021 eftersom regelverket är sådant att uppstartskostnaderna fördelas på antalet flygtimmar. Eftersom regionerna kommer att börja flyga i olika takt riskerar nuvarande regelverk att slå rätt hårt mot framför allt Norrlandsregionerna, säger Ola Karlsson.

Hur kommer uppstartskostnaderna att fördelas mellan regionerna nu?

– Det finns inget förslag klart. Det bestämdes att senast den 15 mars 2021 kalla till ett extra fullmäktige för att besluta om fördelningen.

Högre avgifter

Översynen av förbundsordningen syftar också till pengafördelningen.

– Den är skriven 2014-2015 med en delvis annan prisnivå och utgick från att vi skulle upphandla en operatör. Det har vi gått ifrån nu. Dessutom har den inte tagit höjd för de särskilda avgifterna, fasta kostnader, som finns. Avgifterna blir högre i modellen med eget drifttillstånd, säger Ola Karlsson.

I klippet berättar ordförande Ola Karlsson om det som pågår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer