Tillgången på blod varierar över olika delar av landet. Foto: TT / Markus Dahlberg

Stora skillnader i regionernas blodlager – risk för brist i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

I Halland och Dalarna rapporteras ovanligt välfyllda blodlager. Men i Värmland ser det inte lika bra ut. För att det inte ska bli allvarliga brister i augusti och september krävs att fler blodgivare lämnar blod.

Mattias Aldrimer är överläkare i Region Värmland och säger att nivåerna på blodlagren i nuläget hör till det normala. Men om blodgivarna som blivit kallade inte kommer kan det bli allvarliga brister i augusti.

– Nivåerna sjunker sakta men säkert, säger Mattias Aldrimer.

Normalt för semestertider

Att blodlagren sinar under semestertider är inget ovanligt. Blodgivare som varit ute och rest under semestern kan få vänta veckor eller månader med att ge blod. Detta är en säkerhetsfråga då blodgivningen måste vara säker och ingen smitta får finnas i blodet.

Den här sommaren handlar inte den minskande mängden blod på turistande värmlänningar, utan snarare på restriktioner och rädsla för att bli smittad av covid-19.

Men på blodgivningscentralerna har åtgärder tagits för att minska risken för covid-smitta.

– Vi har ett större avstånd mellan britsarna än vanligt och alla som kommer måste vara symptomfria, säger Mattias Aldrimer.

På GeBlods hemsida finns statistik över lagren. Tillgången på blodgrupperna AB+ och AB- är rubricerad som akut.

– Det kommer att gå bra så länge blodgivare kommer när de blir kallade, säger Mattias Aldrimer.

Stort antal blodgivare

Värmland har ett stort antal blodgivare, jämfört med andra regioner i landet.

– I Karlstad kan man donera blodplasma, det är inte så många regioner som erbjuder det, säger Mattias Aldrimer.

Vid plasmagivning skiljs blodkropparna och plasman i ett sterilt separationssystem. Sedan får givaren tillbaka de röda blodkropparna i kroppen, vilken innebär att givaren inte har förlorat något järn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.