Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ett barns vittnesmål i en butik blev ett genombrott för polisen. Hör chefsåklagare Cecilia Aronsson berätta mer i klippet. Foto: SVT

Så hjälpte barn polisen hitta serieblottaren i Karlstad: ”Var stamkund i butik”

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleds rättegången mot den man i 60-årsålderns som är åtalad misstänkt för att ha blottat sig och sexuellt ofredat åtta barn vid Herrhagsskolan. Ett av offren kände igen mannen vid ett senare tillfälle och slog larm.

– Det var självklart en viktig pusselbit, säger vice chefsåklagare Cecilia Aronsson.

I augusti 2020 fick polisen in en anmälan om sexuellt ofredande, en man hade visat könet och juckat inför två flickor vid Herrhagsskolan.

Liknande händelser upprepades sen under hösten vid tre tillfällen vid skolan och trots att polisen hittade sperma på platserna kom man inte vidare i utredningen. Samtliga DNA-prover kom från samma person men mannen fanns inte i polisens register sen tidigare.

Åtta flickor utsatta

Efter december i fjol verkar mannen legat lågt för att sen dyka upp igen i juni. Totalt sett utsattes åtta unga flickor för blottaren vid sex olika tillfällen. Polisens mål var att gripa en misstänkt gärningsman innan skolan började i augusti men man lyckades inte. Det blev ett av de unga offren som hjälpte polisen hitta den nu åtalade mannen.

Hör i klippet vice chefsåklagare Cecilia Aronsson berätta hur det gick till när ett barnet kände igen den nu åtalade gärningsmannen och slog larm.

När rättegången inleddes på måndagsmorgonen beslutades att genomföra förhandlingen bakom stängda dörrar. Innan de stängdes meddelade den åtalades försvarsadvokat Sara Ronéus att han varken erkänner eller förnekar brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer