Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ger Håkan Lindh på Vestre i Torsby sin syn på arbetskraftsbristen – och forskaren Martin Nordin svar på hur den kan lösas. Foto: Karin Mannberg/SVT

Så kan bristen på arbetskraft i Sverige lösas – Vestre i Torsby ett av flera företag med problem

Publicerad

Bristen på arbetskraft fortsätter att öka, och den finns i hela Sverige. Men att flytta folk inom landet är ingen lösning – då uppstår brist någon annanstans. Det visar en ny rapport från Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

– Det här har skett gradvis sen finanskrisen. Men att det har nått en ny nivå efter pandemin, det har ju inte riktigt uppmärksammats, säger Martin Nordin, en av forskarna bakom rapporten.

I Sverige ligger antalet lediga jobb på rekordhöga nivåer, omkring 50 procent fler än åren innan pandemin, och runt 200 procent fler än efter finanskrisen 2008.

Den stora arbetskraftsbristen har flera orsaker, enligt forskarna vid Lunds universitet. Det främsta skälet är den åldrande befolkningen som skapar en demografisk obalans med fler äldre och färre unga som kan jobba.

Bristen på arbetskraft i Sverige

– Problemet späddes på under pandemin för att många äldre 65-74-åringar lämnade arbetsmarknaden, säger Martin Nordin, docent i nationalekonomi vid Lunds universitet.

Kompetensbrist kopplas till flyktingkrisen

En annan orsak är kompetensbristen som verkar ha blivit större i och med att andelen utrikesfödda ökar. Enligt Martin Nordin är det kopplat till flyktingkrisen 2015 då många utrikesfödda kom till Sverige.

– Deras kompetens matchade inte riktigt med företagens efterfrågan. Men där ser man också tecken på att det börjar hända grejer. För det tar ju upp till 5-10 år innan de här grupperna kommer in på arbetsmarknaden. Så det problemet kan eventuellt minska framöver.

Räcker inte att flytta till Norrland

Eftersom bristen på arbetskraft är stor i hela Sverige, inte bara i Norrland, så räcker det inte att folk flyttar inom landet, enligt Martin Nordin.

För flyttar man arbetskraft uppstår brist någon annanstans.

– Det kanske till och med är svårare i storstadsregionerna, för det är väldigt mycket kopplat till vård och omsorg. Och där har man problem i hela landet.

Vestre i Torsby saknar rätt kompetens

Samma synsätt har Håkan Lindh på Vestre i Torsby som också saknar kompetent arbetskraft.

– Om vi låter folk flyttar från vår region upp dit så löser det deras problem. Men då är det frågan hur löser vi vårt problem?

Vad kan då göras för att lösa arbetskraftsbristen? Se svaren i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bristen på arbetskraft i Sverige

Mer i ämnet