Få tipsen som lär dig träna upp hunden till en kantarellsökshund här. Foto: SVT

Så lär du hunden hitta skogens guld

Uppdaterad
Publicerad

Tänk vilken dröm att kunna ta hunden till hjälp i jakten på svampen! Att lära din fyrbente vän att söka kantareller, eller någon annan svampsort också för all del, är faktiskt inte särskilt svårt, bara man vet hur man gör.

I klippet ovan lär du dig detta steg för steg.

För att träningen ska gå bra är det dock viktigt att känna till några saker:

1. Rör aldrig vid kantarellerna utan handskar! Gör du det kontamineras svampen med din doft och hunden kommer lära sig söka efter den istället.

2. Belöna väl! Se till så att belöningarna är värda att jobba för. Glöm gamla leversnittar eller torrfoder – ge hunden något riktigt, riktigt gott eller lek med favoritleksaken!

3. Låt det ta tid! Klippet ovan visar stegen i inlärningen i snabbformat. Stanna kvar på varje steg tills du känner att hunden är helt trygg med vad den ska göra innan du går vidare.

4. Variera miljön! Tränar du bara på ett och samma ställe kommer hunden kunna söka kantareller just där, men antagligen inte någon annanstans. Byt plats och börja gärna på steg ett varje gång du byter miljö för att hjälpa din hund att lyckas.

5. Belöna även om hunden misslyckas! När du kommit så långt att din hund skickas ut på ett riktigt sök, där du inte vet var svampen finns eller ens om det finns någon svamp, är det viktigt att du belönar vovven även om den inte hittar något. Den har ju faktiskt jobbat hårt för att lyckas. Du behöver dock inte belöna lika bra som när hunden hittar svamp!

Tips!

1. Sätt på hunden ”arbetskläder”! Ta på en särskild sele, väst eller bara en gammal tygbit runt halsen precis innan du ska skicka ut hunden på ett sök. Då lär den sig så småningom att när arbetskläderna kommer på är det dags att leta kantareller och fokuserar på rätt saker.

2. Om hunden krafsar eller gnager på svampen kan du lägga den i en glasburk utan lock. Då belönar du när hunden stoppar ner nosen och luktar i burken istället. Så småningom kan du fasa ut burken.

3. Håll passen korta så hunden inte blir för trött eller börjar tycka det är tråkigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.