Hör Anna-Carin Wettefors på Friends berätta i klippet hur många i varje klass som upplever sig mobbade och vad skolan kan göra för att minska mobbning. Foto: SVT

Rapport från Friends: Så många elever i varje klass känner sig mobbade

Uppdaterad
Publicerad

Var tionde elev i årskurs 3-6 upplever att den är eller varit utsatt för mobbning det senaste året. Det visar senaste rapporten från organisationen Friends.

– Siffrorna är alldeles för höga, säger Anna-Carin Wettefors, sakkunnig på Friends.

I undersökningen har Friends hämtat svar från cirka 20 000 barn i Sverige. I årskurs 6-9 är siffran något lägre vad gäller mobbning, där svarar 5 procent av de tillfrågade att de är eller varit utsatt för mobbning det senaste året.

Vad gäller kränkningar är siffran däremot betydligt högre, och i synnerhet när det gäller mellanstadieelever. 27 procent av de tillfrågade mellanstadiebarnen uppger att de är eller har varit utsatta för kränkningar senaste året.

Undersökningar från Friends, Skolverket och Folkhälsomyndigheten pekar på en trend:

– Den sammanslagna bilden är att mobbningen tyvärr ökar, jag tror det beror på att vi har ett hårt samhällsklimat överlag, säger Wettefors.

Hör Anna-Carin Wettefors på Friends berätta i klippet hur många i varje klass som upplever sig mobbade och vad skolan kan göra för att minska mobbning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.