Foto: TT

Så många vaccindoser får Värmland i januari

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 21.000 vaccindoser planeras att levereras till Region Värmland i januari. Från och med vecka 2 planeras de första leveranserna av Pfizers coronavaccin.

Siffrorna kommer från ett brev som skickats från Folkhälsomyndigheten till Region Värmland. I brevet framgår det att man i januari och februari räknar med en preliminär leverans av 18 000 doser från Pfizer och 2700 från Moderna. I februari  planeras det även för en stor leverans av corronavaccin från Astra Zeneca på 82 400 doser.

Folkhälsomyndigheten skriver i brevet hur vaccinet ska prioriteras till olika grupper. De som kommer vaccineras först är:

• Personer som bor på särskilda boenden för äldre eller som har hemtjänst

• Vård- och omsorgspersonal som arbetar nära personer som omfattas av första punkten

• Nära hushållskontakter till personer som har hemtjänst

Siffrorna är prognoser som utgår från att vaccinen godkänns under perioden december 2020 – januari 2021. Regionerna kommer beställa vaccinet via Folkhälsomyndigheten och hur många doser vaccin de tilldelas baseras på hur stor andel av befolkningen som är 70 år och äldre.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.