Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar deltagaren Harriet om när hon föll. Foto: SVT

Så ska fallolyckorna i Karlstad minska

Uppdaterad
Publicerad

I Karlstad har ett gäng 65-plussare börjat ses en gång i veckan för att gå en kurs i fallförebyggande. Bakgrunden är att kommunen vill jobba preventivt för att minska antalet fallolyckor i hemmet.

– Vi ser att det är ett stort problem, säger Linda Ek-Andersson, enhetschef inom hälso- och sjukvårds sjuksköterskedel.

Kommunen har börjat driva kursen utifrån ett evidensbaserat koncept från Australien som heter Stepping on. Deltagarna får bland annat träffa undersköterskor, sjuksköterskor, fysioterapeuter och arbetsterapeuter under programmets sju fysiska träffar. De får kunskap i vad som går att göra i vardagen för att minska risken att ramla.

– Vi hoppas att vi kan stärka människor att klara sig hemma längre, säger hon.

100 000 fallolyckor per år

Träffarna bygger till stor del på deltagarnas egna berättelser, rädslor och farhågor.

Enligt enhetschefen inom hemrehab, Maria Andersson, så sker ungefär 100 000 fall per år i Sverige. Av dem leder omkring 70 000 till inläggning i sluten sjukvård.

I Karlstad registrerades förra året 4 257 fall i vård- och omsorgsförvaltningens avvikelsesystem. Det är fall på personer som har någon form av insats från kommunen.

Unikt med kurs i förebyggande syfte

Karlstad är en av få kommuner i landet som håller kursen.

– Det är inte många kommuner som kör en sån här kurs i förebyggande syfte, säger Linda Ek-Andersson, enhetschef inom hälso- och sjukvårds sjuksköterskedel.

Och intresset är stort.

– Först när vi gick ut med det så var det 27 som anmälde intresse, och det trillar in fler.

Harriet: Rädd för att ramla

Kursen riktar sig till den som är 65 plus, som bor hemma, inte har kommunal sjukvård eller hemtjänst och som är orolig för att falla. Eller till de som kanske redan har erfarenhet av att ramla omkull. En av dem är Harriet von Bahr som går kursen tillsammans med några vänner.

– Jag är rädd för att ramla, säger hon och berättar om när hon föll hemma på sitt klinkersgolv.

Fall i Karlstads kommun

I Karlstad registrerades förra året 4257 fall i vård- och omsorgsförvaltningens avvikelsesystem. Det är fall på personer som har någon form av insats från kommunen, exempelvis trygghetslarm, hemtjänst eller vårdboende/trygghetsboende. De personer som faller och som inte har någon insats från kommunen finns inte med i denna fallstatistik.

I våras påbörjades inhämtning av statistik på antalet frakturer i kommunen. Det är personer som har blivit inlagda på Centralsjukhuset i Karlstad till följd av en fraktur och som vid hemgång från sjukhuset har haft behov av kontakt med arbetsterapeut och fysioterapeut. Statistiken innefattar då personer som redan har pågående insatser från kommunen men även de som tidigare inte har haft det.

Frakturer 1 maj- 30 september: Totalt 130 frakturer

• 100 frakturer i ordinärt boende

• 30 frakturer på särskilt boende

Källa: Karlstads kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.