• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Hör Oscar Engdahl, som varit med och arbetat fram 10-punktsprogrammet om hur det är tänkt ska hjälpa eleverna. Foto: SVT

Så ska Karlstads gymnasieelever sova bättre

Uppdaterad
Publicerad

Stress i skolan, mobilen, energidrycker... Det finns många orsaker till att unga har svårt att sova. Och även om de flesta vet att man ska äta, sova och motionera regelbundet kan det vara svårt att få till det. Därför startar nu ett projekt på Karlstads gymnasieskolor som kallas tio goda vanor.

Då sömnproblem blivit allt vanligare bland ungdomar vill ansvariga på gymnasieskolorna i Karlstad öka medvetenheten om det och om andra stressrelaterade problem.

Därför har man nu tagit fram ett program med ”tio goda vanor” som man ska arbeta aktivt med.

– Det handlar om tio olika friskfaktorer som ska hjälpa ungdomar att förstå och kunna arbeta med sig själv för att kunna må bättre och lyckas bättre i skolan, berättar Oscar Engdahl, lärare på Tingvallagymnasiet och en av dem som arbetat fram programmet.

Öka medvetenhet om ”friskfaktorer”

Det ökade informationsflödet, det mobila samhället och en vardag som upplevs vara allt stressigare, inte minst för ungdomar, kan göra att gamla goda vanorna lätt glöms bort.

– Studieresultat och elevers mående påverkas otroligt mycket av hur länge man sover, vad man äter, och hur man mår. Syftet med det här arbetet är att göra eleverna medvetna om friskfaktorer, som kan göra att de mår bättre och kan prestera bättre i skolan, säger Oscar Engdahl.

Utifrån de tio goda vanorna ska eleverna, framförallt på mentorstid, bland annat få diskutera och inspirera varandra hur man ska få vardagen att fungera på ett bättre sätt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.