På sin facebooksida tar den svenska antijaktgruppen på sig ansvaret för sabotagen mot den norska vargjakten. Foto: SVT/Skärmdump

Sabotage mot den norska vargjakten

Uppdaterad
Publicerad

Under den pågående vargjakten i norska Ulvåareviret, som gränsar till norra Värmland, har jakten saboterats.  Det rapporterar det norska mediebolaget NRK. En svensk antijaktgrupp har tagit på sig sabotagen.

Sabotagen, som uppmärksammats av nrk.no, ska ha bestått i att så kallade lapptyg samlats in och bränts under natten mot lördagen. På sin facebooksida har den svenska antijaktgruppen publicerat bilder på hur de eldar upp lapptygen.

Utreds av polis

Sabotagen utreds av polis. Jaktledaren i området säger till NRK att jakten inte kommer försenas på grund av det inträffade men att lapptyg till ett värde av flera tusentals kronor kan ha gått upp i rök. Hänglås till vägbommar i området ska också ha kapats upp med vinkelslip.

Lapptyg är linor med tyglappar som används för att ringa in vargen. När tyglapparna fladdrar i vinden skrämmer det vargarna vilket gör att de ofta inte törs passera utan stannar kvar i inringningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.