Genrebild. Foto: TT

Säffle får böta 800 000 kronor för att ha missat LSS-insats

Publicerad

Säffle kommun döms att betala 838 300 i vite för att en kvinna fått vänta för länge på att få flytta till ett LSS-boende. Anledningen är att kommunen inte hunnit bygga klart.

I oktober 2016 blev en kvinna beviljad en plats på ett LSS-boende i Säffle. Kommunen hade inte några platser tillgängliga, men flera boendeplatser höll på att byggas. Kvinnan beviljades insatsen genom förhandsbesked.

Ville till Säffle

Enligt domen från förvaltningsrätten i Karlstad bodde kvinnan på en gruppbostad i en annan kommun, men ville flytta till Säffle för att bo under trygga förhållanden och kunna bli mer självständigt i sin vardag.

Kvinnan tackade tillslut nej till en plats i april 2018 och insatsen avslutades utan att den blivit verkställd.

Inte dokumenterat

Förvaltningsrätten konstaterar att det inte finns något underlag dokumenterat för större delen av tiden som kvinnan väntat, och menar att kommunen borde ha hållit sig uppdaterad om kvinnans behov.

Kommunen har hävdat platsbrist som anledning till att kvinnan fick vänta men Inspektionen för vård och omsorg tycker att kvinnan fick vänta oskäligt länge. Förvaltningsrätten går på IVO:s linje och dömer därför Säffle kommun till att betala vite på 838 300 kronor.

SVT Nyheter Värmland har varit i kontakt med kommunen men det är ännu oklart om man väljer att överklaga förvaltningsrättens dom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer