Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nina Andersson, arbetsmarknadskonsulent och M-politiker i Säffle hjälper arbetslösa ungdomar med att söka jobb. Nu har de kommit på ett nytt sätt. Foto: Elin Johansson/SVT

Säffle kommuns nya strategi för att hjälpa arbetslösa ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

Säffle kommun hjälper unga att söka jobb utanför kommunens gränser. Kommunen anordnar bussresor och åker till olika arbetsgivare där de får speeddejta.

Säffle är den kommun i länet som har högst arbetslöshet bland ungdomar på 14,1 procent inskrivna arbetslösa varav 5,8 procent är öppet arbetslösa och inte med i något program.

– Vi har dåligt med ingångsjobb eller förstajobb. Tittar man i Töcksfors eller Karlstad har de både handel och restaurang där är det enklare att få sina första jobb. Den möjligheten har vi inte i Säffle i dag, säger Nina Andersson, arbetsmarknadskonsulent och M-politiker i Säffle.

Arrangerar bussresor för att träffa arbetsgivare

Kommunen arbetar på olika sätt för att hjälpa unga ut i arbete. Nu arrangerar de bussresor för att ungdomarna ska kunna åka och träffa olika arbetsgivare.

– Man säger att de ska söka jobb och åka och titta på olika arbetsplatser, men det är inte alla som har körkort eller svårt att ta sig dit. Då samlar vi i stället ihop en grupp för att det är lättare att åka i grupp tillsammans. Men man har ingen förtur utan man får söka som alla andra, säger Nina Andersson.

I klippet berättar Nina Andersson mer om satsningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.