Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra Erik Martinsson berätta hur slussen och kanalens skick är i dag. Foto: Elin Johansson/SVT

Säffle och Arvika kommun ska minska risken för översvämning – i Byälven

Publicerad

Höga nivåer i Byälven har gjort att Säffle kommun flera gånger tvingats gå upp i stabsläge. Nu arbetar kommunen gemensamt med Arvika för att minska risken för översvämning – och där kan slussen i Säffle spela en roll.

Enligt Säffle kommun har översvämningar i Byälven blivit vanligare de senaste 20 åren. Kommunen har tittat på flera åtgärder, bland annat hur slussen i Säffle kan anpassas för att reglera vattenflödet.

– Det som vi ska titta vidare på nu är hur nivåsänkningen kan minska risken för att det blir översvämning längst med älven. Det är tidigt i utredningen nu ser det ut som att det kan göra stor nytta, säger Erik Martinsson, VA-ingenjör på Säffle kommun.

Förebyggande åtgärder mot naturolyckor

  • 2023 betalade MSB ut drygt 475 miljoner kronor till kommuner som arbetat med förebyggande åtgärder
  • Det var 19 kommuner som fick bidrag. Säffle och Arvika har fått bidrag för deras arbete med åtgärdssimulering av Byälven på 655 000 kronor.
  • Även Karlstad har fått bidrag på 12 637 650 kronor för stabiliserade åtgärder vid Norsbron för ras och skred

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.